Депутатите от правната парламентарна комисия формалното обединиха двата проекта за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и  четирите проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), приети в четвъртък и петък на първо четене, в които се съдържат и двата алтернативни механизма за разследване на главния прокурор. 

Общите доклади ще бъдат съобщени в пленарната зала и от този момент ще започне да тече срока  за допълнителни предложения между първо и второ четене, след което ще бъде насрочено ново заседание на комисията, което да ги обсъди, обясни процедурата председателят й Радомир Чолаков.

Той остро разкритикува призива на служебния правосъден министър Крум  Зарков към депутатите да направят и невъзможното, за да бъдат приети тези промени, преди Парламентът да бъде разпуснат. 

"Не може парламентът да бъде "гумен печат" на Министерския съвет", коментира Чолаков и обвини Зарков, че  създава очаквания, които са манипулативни, спекулативни и представляват груб натиск върху Народното събрание. Той дори си позволи да каже, че това е опит за изнасилване на НС, на правилника и на Конституцията.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук