Отпадането на ДДС за дарените храни е добра новина и за нуждаещите се, и за бизнеса. Това каза омбудсманът Мая Манолова във връзка с решението за премахване на ставката, прието на първо четене от НС, цитирана от "Фокус". Манолова уточни, че предстои текстовете да се прецизират, така че да не се допуснат злоупотреби с даренията. Тя подчерта, че е важно да има превантивен контрол.
„Веригата ще включва производителя или търговеца на храни, който дарява и се освобождава от ДДС върху дарените храни; сдружението с нестопанска цел, хранителна банка, което получава храните и издава съответните документи, и крайните потребители – гладните хора на България, които чрез посредничеството на хранителната банка получават помощ. Много е важно да се разпишат ясните ангажименти и начинът, по който се осъществява контролът“, обясни Манолова. Тя подчерта, че е важно да се въведат и сериозни санкции за всеки по веригата, така че да няма злоупотреби.

„Да не се продават храни, които се изписват за дарени, да не се спестява ДДС, идеята да не се компрометира по време на нейното изпълнение“, добави омбудсманът.

Тя заяви, че подкрепя отпадането на ДДС върху други стоки като детските храни и лекарствата. Според Манолова чрез данъчната политика може да се облекчи животът както на младите, така и на възрастните граждани в страната.