Опозицията отново настоя за оставка на тройната коалиция. Този път причината са спрените 220 млн. евро по програма ФАР от ЕК. Според управляващите обаче решението на Брюксел е несправедливо и не отчита свършената работа, предаде парламентарният репортер на Агенция БЛИЦ.
Парламентарната опозиция обаче обвини управляващите, че заради тяхната корумпираност българските данъкоплатци ще трябва да покрият спрените пари от ЕС. Ангел Найденов, председател на ПГ на КБ пък беше категоричен, че решението на ЕК не отразява реалността и не отчита напредъка, извършен от мнозинството за решаване на проблема с отнетите акредитации на двете агенции по ФАР. Той обясни, че на предстоящото заседание на Съвета на коалицията ще бъде направен анализ и ще бъдат обсъдени нови мерки в структурно, организационно и кадрово отношение.
Лидерът на ДСБ Иван Костов обвини мнозинството в антиевропейско говорене. Вместо да разберете вината си, вие излизате на открита война с Европа. А това ще навреди на отношенията ни с Брюксел, заяви той. Костов изрази опасения, че управляващите вкарват страната в икономическа и институционална криза. Според него мнозинството не може да очаква, че ЕС ще се солидаризира с тяхната некомпетентност и корумпираност.
Единственото решение сега е оставка на правителството, заяви и председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов.
Според лидера на БНД Николай Свинаров решението на ЕК показва, че управляващите напълно са се дискредитирали пред европейските партньори и са изчерпали тяхното политическо доверие. Трябва да има предсрочни избори, за да бъде спасена България, заяви той. Атака от своя страна обвини всички партии, които са управлявали страната. Според Станислав Станилов отговорност сега трябва да понесат не само настоящите управленци, но и предишните правителства. Корумпираната Европа се разсърди на корумпираната България, заключи той. /Камелия Цветанова, БЛИЦ