Опозицията се противопостави на увеличението на акцизите на електроенергията, кокса, въглищата, керосина и цигарите от следващата година, предаде парламентарният репортер на Агенция БЛИЦ. Това се случи по време на дебата в парламента за промени в Закона за акцизите и данъчните складове.
Аргументите на СДС са, че въпреки обещанията на правителството да не се вдигат данъците, тежестта ще се увеличи заради скока на акцизите. Ставката на пропан бутана, според Ясен Попвасилев от ОДС, ще надхвърли минималните нива за ЕС и ще се отрази негативно на над 6000 потребители на горивото. Ако бъде приет заложения скок на акциза на цигарите това ще се отрази на проджабите на Булгартабак, което ще намалее драстично заради свиването на потреблението. Мартин Димитров от ОДС каза, че данъчното бреме догодина с новите акцизи ще е в размер на 250 милиона лева, а не както твърди правителството 160 милиона лева. Според Веселин Методиев от ДСБ увеличението на акцизите не е подходящо в този момент заради световната финансова криза. Увеличението на ставките, предлагано от управляващите е във връзка с поетите ангажименти за достигане на минималните размери в ЕС.
Опозицията се противопостави и на промените в Закона за местните данъци и такси, които предвиждат данъчната оценка на недвижимите имоти, земеделските земи и горите да скочат с 50 на сто. Мотивите на опозицията са, че не е моментът да се прави такова голямо увеличение заради световната финансова криза. Мартин Димитров от ОДС отново изтъктна, че това противоречи на обещанието на управляващите да не скачат данъците през следващата година. /Камелия Цветанова, БЛИЦ