Двамата бивши заместник-директори на Национална служба сигурност, сега директори на дирекции в ДАНС, Цветлин Йовчев и Веселин Марков също ще бъдат уволнени, съобщава Дарик радио.

43-годишният Цветлин Йовчев работи цели 15 г. в контраразузнаването. Бил е и ръководител на сектор и началник на "руското" направление. Сега е дирекция „Контраразузнаване” в ДАНС. Огромен стаж в "сигурността" има и 44-годишният Веселин Марков. Сега той е директор на Главна дирекция „Икономическа и финансова сигурност” в агенцията. Бил е началник на направлението за противодействие на тероризма. Двамата бяха издигнати за заместник директори на НСС миналата година по предложение на тогавашния главния секретар на МВР Илия Илиев.

Цветлин Йовчев в публикувания в медиите миналата седмица протокол твърди, че председателят на ДАНС Петко Сертов му разпоредил устно да започне разработката „Галерия”. Според него на 21 август Сертов му съобщил, че е установено, че Огнян Стефанов стои зад сайта „Опасните”, на 26 август му наредил да с е извадят разпечатки от телефонните разговори на Стефанов, а на 28 август – и на останалите журналисти.

Според днешния брифинг на говорителя на ДАНС Зоя Димитрова разработката е започнала на 12 август, докато Сертов е бил в отпуск. Димитрова съобщи също и че още двама души от ДАНС ще бъдат уволнени. Според други източници обаче, Йовчев и Марков сами са подали рапорти за напускане след уволнението на Иван Драшков. /БЛИЦ