Президентът Румен Радев се опитва да играе активно в процесите по вота на недоверие към правителството, внесен от ГЕРБ/СДС, като режисира резултата. Той привиква депутати на Слави Трифонов и им обещава посланически постове, след като бъде сформирано следващото служебно правителство, ако гласуват в подкрепа на вота на недоверие, което да доведе до свалянето  на кабинета "Петков". Това съобщава Епицентър, позовавайки се на правителствени източници.

Сега стана ясно, че една от най-близките сътруднички на шоумена, която като депутат седи на първия ред в пленарната зала - Виктория Василева, е била в президентството, уговаряна е да не напуска ПГ на "Има такъв народ" (ИТН), но да гласува против правителството. Срещу това ѝ е обещано посланическо място в Алжир.

Тази депутатка е много ценна в драматичната ситуация, която е на кантар, защото води със себе още с петима депутати от ИТН, които са на нейно лично подчинение, а не на Слави Трифонов. Президентът знае това и не случайно се стреми именно тази дама да "превземе".

Нейната групичка е била сред първоначално напусналите ИТН, които по предварителни уговорки е трябвало бъдат 12, но Слави Трифонов е упражнил силен натиск върху нея и 30 минути преди пресконференцията на отцепниците, тя е отказала да се присъедини към тях.

Сега тя фактически държи положението в парламента - от нея зависи накъде ще се наклонят везните - дали с гласовете на тази групичка правителството ще падне  или вотът на недоверие няма да успее. 

Формулата на президента била те да не напускат ПГ на ИТН, но да подкрепят вота срещу правителството.

Разбира се, за врътките на държавния глава лидерът на ИТН не е бил уведомен.

Натискът върху групата на ИТН е огромен. На депутатите е внушено, че при следващи избори ИТН няма да влезе в парламента, затова всеки от тях е изкушаван с постове и уреждане на бъдещето си, заяви народен представител пред Епицентър. бг..

В понеделник на митинг в подкрепа на правителството премиерът Кирил Петков отново заяви, че ще направи всичко възможно, за да осигури 121 депутати, които да гласуват против вота на недоверие. 

Петков отписа това правителство, вече чака пръв да получи нов мандат, защото... БЛИЦ TV

Той многократно натърти и пред журналисти, и пред симпатизанти, че има цели 7 дни да успее да събере общо 121 независими народни представители, чрез чиито гласове да встъпи в длъжност новото правителство. "Много сме близко, съвсем малко ни остава да съберем 121 независими народни представителя", убедено обяви премиерът днес с мегафон пред протеста.

Преди това през деня президентът Радев се обяви против призиви за "политическо номадство" (имайки предвид депутатите, които ИТН) в парламента, тъй като то изкривява вота на хората. "Очаквам всяка партия да води политика така, че да привлича членове, а не с призиви да напускат други партии... Това не означава, че ако си с нас, си срещу нас. Аз не съм с никого, аз съм за много ясни принципи в политиката", обяви държавният глава.

„Не мога да ходя по улиците и да лъжа хората, че някой прави реформи, ако не ги прави. Аз не мога да заблуждавам хората, че в ИТН няма задкулисие. Затова предпочетох да си тръгна. Аз не съм се продал, аз напуснах обиден и заставам зад моя народ, който трябва да постигне окончателна победа срещу мафията”, каза на митинга спортният министър в оставка Радостин Василев, който събра групата на отцепилите си от ИТН и е наясно какво става сред депутатите на Трифонов.

Депутатът Светлин Стоянов, който вече напусна ИТН заедно с още петима от групата на Радостин Василев, заяви преди два дни, че очаква още негови колеги да напуснат парламентарната група на "Има такъв народ".

"Аз знам какво става в тази група по всяко едно време. Знам, че госпожа Ива Митева е казала, че гласуването за оставката на Никола Минчев е било много груба грешка и не е трябвало да се прави. Знам, че Каримански е казал да гласуват "въздържал се" по време на вота на недоверие, за да не се закрият като партия, но са го убедили, че ще се гласува против правителството. Опитват се да върнат Иво Атанасов на два пъти. Как могат да върнат предател в техните редици? Така че наистина - безуспешни са опитите за опазване целостта на тази група", каза Стоянов пред БНТ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!