Служебният кабинет ще продължи да води диалог за приемането на България в Шенген и се надява това да се случи още през март, стана ясно от думите на министрите на вътрешните и външните работи - Иван Демерджиев и Николай Милков на пресконференция днес.

Двамата коментираха отказа на Австрия и Нидерландия да подкрепят София по време на Съвета на Европейския съюз (ЕС), който гласува Хърватия да влезе в Шенгенското пространство, но отхвърли България и Румъния.

"Въпросът беше политически, две държави решиха друго, 25 държави ни подкрепиха при това безрезервно и много прозорливо, смятайки че това е правилното решение. Ние продължаваме да мислим, че това е правилното решение, позитивни сме и ще работим в посока да се намери компромис, така че да се съгласят двете държави, които бяха резервирани днес", каза Демерджиев, цитиран от БНР.

Според него Австрия е дала да се разбере, че може да приеме компромис, който предвижда по-ефективен контрол на външната граница на ЕС от мигрантския натиск.

"Открити сме, готови сме за конструктивни решения, стига тези решения да са свързани с изисквания или с неща, които са полезни. Например за опазването на границата или изисквания за членството на Шенген. Нидерландия не поставя такива изисквания, там диалогът е по-труден, тъй като няма конструктивизъм в тяхната позиция", добави Демерджиев.

Служебният външен министър Николай Милков посочи, че "никога не сме имали по-голяма подкрепа".

Затова той се надява на положително решение още през март 2023 г.: "Надявам се и поне ще работим всичко това да се случи както трябва, защото сме в пълното си право."

Според Екатерина Захариева, бивш външен министър от ГЕРБ е "неприемливо България и Румъния да бъдат оставени като някакъв буфер".

Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" също е оптимист, като по думите му решението не е толкова лошо и по-скоро се върви към отлагане на приемането на България за първите месеци на следващата година.

Според Ивайло Мирчев от "Демократична България" решението на Съвета на ЕС трябва да бъде урок за цялата политическа класа и "в рамките на 2023 г. всички в парламента, както и  правителството да направят така, че България да влезе в Шенген".

"Решението не е неочаквано, то е разочароващо, но не бива да е обезсърчаващо", заяви Кристиан Вигенин от БСП, добавяйки, че "темата все още не е изцяло затворена".

По думите му България трябва да иска подкрепа от Нидерландия и Австрия за усилване и укрепване на защитата на външните ни граници и повече солидарност: "Не да ни спират, а да ни помогнат да се справим, ако считат, че не го правим достатъчно убедително."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук