Всички партии в България са производни на БКП. Тази констатация често може да бъде срещната по време на предизборни кампании, най-вече заради биографията на един или друг кандидат за народния вот. “Новата” партия на олигархичния кръг “Агнешките главички” не прави изключение.
Фамилиите и на трите “лица” на партията, които излязоха на преден план при нейното пръкване, са от фамилии, ползвали облагите на комунистическия режим до 1989-та година. 
 
Учредяването на новата партия на олигархията се проведе в някогашния Дом на българо-съветската дружба
 
Мануела Малеева дължи кариерата си като успешен тенисист единствено на привилегиите, с които фамилията Берберян се е ползвала в комунистическия режим. След 10-ти ноември, майката Юлия Берберян набързо забравя за екстрите, които е ползвала от БКП и става първа радетелка на демокрацията. Пребоядисването на Берберян и преминаването й в редиците на Костовата партия, й осигури възможност да направи “златна” заменка от типа “кон за кокошка”. 15 панелки, които фамилията Берберян-Малееви е получила от БКП, бяха заменени за 21 декара в Борисовата градина. След като “честни” съдии осигуриха законодателна амнистия за укритите от фамилията данъци, Берберян направи луксозен спортен комплекс в “Погребите”. А през последните две-три години, Берберян и дъщеря й Мануела се заеха отново с политика. 
 
Мануела Малеева когато социалистическа България й осигури спортна кариера
 
Кристиан Таков е издънка на комунистическия род Такови. Дядо му - Пеко Таков - е бил близо 20 години член на ЦК на БКП и на Политбюро, 15-години е бил заместник-председател на Държавния съвет на Народна Република България. Пеко Таков е известен с дългите си речи, които е изнасял в присъствието на Тодор Живков. Днешният му наследник - Кристиан Таков - пък се е специализирал в писането на речите на компрометиралия се и политиканстващ председател на ВКС Лозан Панов.
 
Пеко Таков реч пред Брежнев и Живков


Самият Кристиан Таков също ползва привилегиите на комунистическата си фамилия. За разлика от хиляди български младежи, които служат при изключително тежки условия в родната Българска армия, галеникът на съдбата отбива военната си служба във Висшето военно училище в Шумен. 
 
Кристиан Таков чисти жълтите павета 

Христо Иванов бяга като дявол от тамян от фамилията си Бойкикев. Майка му Мария е родена в Москва, в семейство на български комунисти. Мария Бойкикева е изключително близка с дъщерята на комунистическото величие Вълко Червенков. В навечерието на детронирането на Тодор Живков, Бойкикева оглавява Клуба за подкрепа на преустройството. И до наши дни Мария Бойкикева е член на БСП. Христо Иванов е третото дете на Мария Бойкикева. По-голямата му сестра е историк, работи в БАН, а проверка на Комисията по досиетата установи, че е сътрудничила и на Държавна сигурност. В годините на социализма, Христо Иванов израства в блок на служители на ДС. В зората на демокрацията, начетеният Иванов успява да бъде вербуван от западните идеи и пратен да се обучава в САЩ по програма “Фулбрайт”.
 
Христо Иванов - Бойкикев след обучението в САЩ

 
Комунистическата нишка в “новата” дясна партия, освен чрез фамилиите на Малеева, Таков и Иванов-Бойкикев, може да се разчете дори в мястото на учредяването на олигархичния проект. Партията, създадена в присъствието на олигарха Иво Прокопиев и контролиращата медиите-бухалки на кръга “Капитал” негова съпруга Галя, се пръкна в някогашния Дом на българо-съветската дружба. Строежът на издържаната в сталинистки стил сграда започва в далечната 1953 година, като първоначално тя е предвидена за Дом на Съюза на съветските граждани в България. 

Румен ИВАНОВ