Правна комисия отхвърли президентското вето върху Закона за съдебната власт, предаде "Фокус".

"За" повторното приемане на законопроекта гласуваха 15 народни представители, "против" – 7 и без "въздържали се", с което той бе приет, а ветото отхвърлено.

Окончателното решение предстои да бъде взето от пленарна зала.

Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание предвижда ветото да се счита за преодоляно, ако парламентът приеме повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители.

Законопроектът бе приет на 3 септември 2020 г. на второ четене и върнат за ново обсъждане от държавния глава на 17 септември 2020 г. Окончателното решение за ветото ще бъде взето от пленарната зала.

При представяне на мотивите на ветото секретарят по правните въпроси на президента проф. Емилия Друмeва отчете, че ветото не цели противопоставяне. По думите й то е по-скоро възможност за ревизиране на законодателството.

Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков обърна внимание, че групата на социалистите се е противопоставила на оспорваното предложение още в пленарната зала. "Припознаваме изцяло мотивите на президента", каза още той.