Част от безотчетните пари на депутатите от „Възраждане“ се харчат за т. нар. учебник за родинознание, написан от председателя на партията Костадин Костадинов. Това призна самият той пред репортери в парламента в петък. Повод стана изявлението на депутатката Елена Гунчева, която обяви, че напуска партията и парламента заради разочарование от лидера, пише flagman.bg.

Сред аргументите на Гунчева е, че не й е ясно за какво се харчат т. нар. безотчетни пари на депутатите от „Възраждане“. Това са двете трети, които народните представители получават над заплатата, за да подпомагат дейността си. Тези средства обаче се прибирали „в партийната каса“, както коментира Гунчева.

Вместо да се използват за отваряне на приемни и за сътрудници, парите се разходвали за наемане за превоз на протестиращи с автобуси.

Костадин Костадинов отговори на критиката, като обясни, че това е нормално и те не го криели. Пари се давали и на семейства на техни активисти в тежко положение.

След което Костадинов заяви и за учебника си: „Ето сега от тези пари, които г-жа Гунчева ви казва, че не се знае как се харчат, в момента сме дали 28 000 лв. за нов тираж на учебника по родинознание, който ще бъде в 15 хиляди бройки и който продължаваме да раздаваме безплатно. 

Т.е. от парите, които са ни дадени на нас за сътрудници, за офиси, за представителни разходи, ние харчим, за да можем да пропагандираме българската култура и българската просвета.

От учебника по родинознание ние сме раздали до момента повече от 100 000 бройки тираж. Нали се сещате, че тези пари всичките са дошли по този начин – или от субсидията, или от 3 декември от тези депутатски пари.“

На 3 декември бе учредено 47-ото Народно събрание, в което за първи път „Възраждане“ има парламентарно представителство, а депутатите й получават т. нар. безотчетни пари.

Ако 15 000 „учебника“ струват 28 000 лв., то тираж от 100 000 броя означава, че парите, които са похарчени за тях от касата на партията до момента, са над 186 000 лв.

Днес водачът на „Възраждане“ призна, че става въпрос именно за учебника, който той е написал.

Книжката може да бъде изтеглена в електронен вариант от блог на Костадин Костадинов. Там той обяснява защо я е написал:

„Българското училище е превърнато в инструмент за отродяване и асимилация на българите. С новите „български“ учебници по история се възпитават нихилисти, дегенерати и емигранти. Опитах се да направя каквото беше по силите ми, за да спра този процес – срещах се с министри и депутати, писах писма до медии, правих протести. Резултатът, като изключим вдигнатия шум, беше нулев. Затова реших да напиша учебник по Родинознание.”

БЛИЦ припомня, че „Възраждане“ през 2017 г. проби в българската политика с популисткото обещание на Костадинов, че ще се откажат от партийната субсидия, ако получат право на такава (при преминаване на бариерата от 1%). Когато парите потекоха към партията, обаче, вместо да бъдат върнати в държавната хазна, започнаха да се харчат активно.