Парламентът одобри договор за изграждане на склад за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение за самолетите F-16. Помещението ще е разположено на База Граф Игнатиево и ще струва 7,2 млн. долара.

Договорът предвижда:

- Доставка на брави, заключващи механизми за врати и консумативи, необходими за изграждане на охранителни системи в съответствие с изискванията за сигурност на Правителството на САЩ.


- Проектиране и изграждане на система за сигурност на склада за съхранение на класифицирано оборудване (ССКО).

- Услуги за управление на склада за съхранение на класифицирано оборудване (ССКО) за срок три години и три години поддръжка на охранителните и структурните системи, свързани с функционирането на склада.

- Консултантски услуги по проектиране и изграждане на системи за сигурност за други съоръжения за самолет F-16 Block 70 в авиобаза Граф Игнатиево, където ще се съхранява класифицирано оборудване на самолета, и използване на класифицирана информация.

Новият контракт беше разкритикуван от "Възраждане".

"Може да ни поискат повече пари, ако дойде някога, може да не дойде никога. Това е истината за договорите, които са сключени за F-16. Това не е договор, а писмо за оферта или приемане. Ако не приемем това нещо, няма да ни бъдат доставени самолети за милиарди, част от които сме платили авансово", заяви Николай Дренчев от "Възраждане".

След влизането в сила на закона за ратификация министърът на външните работи ще уведоми правителството на Съединените американски щати за изпълнение на националните процедури по влизане в сила на договора. Първото плащане от 162 хиляди долара ще бъде през декември тази година. Последното на 15 юни 2027 година, съобщава БНТ. 

"Още в началото коментирахме, че този договор е в ущърб на обществото. Сега САЩ, Пентагонът иска от България 7,2 млн., за да съхраняват тяхна техника. Няма нищо нелогично в това, тъй като всяка държава пази своите патенти. Но възниква големият въпрос, дами и господа народни представители, след като Пентагонът държи 1,3 млрд. долара на българските данъкоплатци, не е ли нахално да иска от България още 7 млн.", коментира Румен Гечев от БСП за България.

По думите на Гечев поръчката на самолети за България ще се забави още.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук