Агентите на Държавна сигурност ще бъдат обявявани след всяка проверка, когато кандидатстват за публична длъжност, решиха депутатите с окончателно приетите промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност, предложени от Демократична България.

Според изменения текст в случай, че някой от проверяваните лица е с установена и обявена принадлежност и няма нови архивни документи, Комисията по досиетата ще се позовава на резултатите от предишната проверка, като разкрие и обяви новото публично качество на проверяваното лице. Против поправката се обявиха категорично коалиционните партньори от БСП, съобщава БНР.

Промените бяха гласувани със 77 гласа "за" и 19 "против".

Според Борислав Гуцанов редакцията на ДБ е дълбока законодателна немощ:

"33 години след промените отново да отваряме тази тема, когато по-голяма част от тези хора, които са били част от службите не са между живите, а другата са пенсионери, извинявайте, но това ще реши някои от проблемите на българските граждани в момента. След като един човек един път е обявен колко пъти трябва да бъде обявен".

Вносителят на поправката са председателя на ДБ Атанас Атанасов мотивира промените:

"33 години минаха от промените, но хората, които са работили в репресивния апарат на комунистическия режим и не малка част от тях все още са на възлови позиции в държавата, и това трябва да се знае.

От ДПС критикуваха законопроекта и изобщо не участваха в гласуването. Джейхан Ибрямов посочи:

"Подобен род законопроекти от вносители, които са били преки участници в онова време в тези мрачни времена по време на онези тоталитарни режими , да, чувствителни сме, затова казвам - този законопроект е дъвка за наивници и да държим определени политици на каишка, а може би даже , които са в управлението на държавата.