Парламентът реши как да гласуват карантинираните лица и здравният министър да въвежда противоепидемичните мерки за изборите, информира "Фокус".

Предложенията са заложени в параграф първи на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, който депутатите приеха на второ четене. "За" текста гласуваха 120 народни представители, "против" - 2 и "въздържали се" - 35.

С текстовете се дава възможност на лицата под карантина да гласуват чрез подвижни избирателни кутии.

Първоначално в законопроекта бе заложено ЦИК да изработи правила за организацията на изборите, с които да се гарантират живота и здравето на членовете на избирателни комисии. Срокът предвиден за изработване на тези правила е не по-късно от 50 дни преди изборния ден.

Между първо и второ четене управляващите внесоха текст, според който при произвеждане на избори през 2021 г. по време на извънредна епидемична обстановка, министърът на здравеопазването съгласувано с главния държавен здравен инспектор ще въвежда противоепидемични мерки, свързани с изборния процес.

От ГЕРБ предлагат още ЦИК въз основа на тях да определя организацията на изборите и гласуването на избирателите, включително и на тези, поставени под задължителна карантина или изолация.

Депутатите отхвърлиха предложението на ДПС по време на всички партийни мероприятия на закрито, свързани с изборите, да се прилагат разпоредбите, отнасящи се за посещения на кина, театри и концертни зали. Народното събрание реши мероприятията да се провеждат при спазване на въведените противоепидемичните мерки.