Само един ден. Толкова просъществува скандалният проект за представяния като БГ вариант на акта „Магнитски“ закон. Нормативният акт, разработван от екипа на Асен Василев и за който самият финансов министър обяви, че е дал „методически указания“, се оказа толкова горещ картоф, че всички пешки на олигарха Иво Прокопиев изведнъж побързаха да се отърват от него.

Но да следваме хронологията. В четвъртък медиите обявиха, че финансовото министерство готви извънреден закон, с който се създава спецорган, под ръководството на Асен Василев. Въпросният Национален съвет пък трябваше да изготвя черни списъци с хора, чиято собственост да бъде блокирана, а те самите – разследвани от КПКОНПИ. И всичко това без съд, присъда и възможност за защита от Темида. Истински чекисти. Закон, създаден срещу неудобните на властта, за да се използва по предназначение от олигархията и нейните проксита във властта.

Към самият закон не са приложени нито мотиви, нито финансова обосновка. Предполага се, че чрез акта, управляващите първоначално са се опитали да въведат у нас прилагането на американския закон „Магнитски“, за който ЕС вече категорично заяви, че не може да се прилага в страните от съюза. По тази причина няколко различни състава на Върховния административен съд отказаха да прилагат санкциите, които служебния кабинет и в частност тогавашните министри Асен Василев и Кирил Петков се опитаха да наложат у нас. Още тогава създателите на „Продължаваме промяната“ обявиха, че ще шиканират правото на ЕС и ще напишат собствен закон „Магнитски“.

Публично известно е, че Прокопиев от години се опитва да смачка най-големия си враг в лицето на опозиционната ДПС и депутата от движението Делян Пеевски. Причината е, че партията и самият Пеевски от години публично разкриват аферите на Прокопиев в политиката, бизнеса и медиите. Това е и причината Прокопиев да е в основата на доносите срещу Пеевски зад Океана, довели до санкциите по закона „Магнитски“. Самият Пеевски нееднократно заяви, че обжалва санкциите в САЩ и че вярва в справедливостта и в американското правосъдие.

След като законът стана публично достояние, първи срещу него скочиха представителите на юридическата и конституционната общност у нас, които го обявиха за мракобесен. И по евфемистичен начин обясниха, че ако този, който е писал нормативният акт, твърди, че е юрист, то той най-вероятно страда от сериозна форма на аутизъм.

След това обаче излязоха политиците – тези, които би трябвало да знаят какво върши Асен Василев и неговия екип. Коалиционните партньори на ПП рязко се отрекоха от опита на политическите близнаци Просто Киро и Просто Асен да върнат Народния съд у нас.

Дори най-сериозните братчета на ПП – кръвните им братя по олигархична линия от „Демократична България“ се разграничиха от ЧК законодателството и се пробваха да се изнижат като изпуснали се в асансьор. Нищо че за един от възможните автори на закона се сочи бившата секретарка на Христо Иванов и настоящ правосъден министър Надежда Йорданова. Лена Бориславова дори умишлено насочи камерите в тази посока, подчертавайки, че кабинетът не бил наясно с драфта на Йорданова.

Очертава се явно братоубийствена война между отрочетата на Прокопиев на политическата сцена, които явно поотделно са пробвали да удолетворят мераците на боса си и сега взаимно се топят.

А за още по-голяма достоверност на отричането пуснаха верния си говорител Даниел Смилов, който да се прави на ударен и да се пробва да оправдава политическите си аверчета и олигарха си Прокопиев. Самият Смилов пък роди гениалната теза, че дори не било сигурно какъв е тоя законопроект и кой го е писал и въобще някой наясно ли е дали това са пешките на „Капитал“. Стара стратегия на олигархичното блато, при която като стане напечено се минава на брадясалия рефрен с елементи на „Мистерията на българските гласове“: „Абе, кой го направи това?“.

И докато в ефира на БНТ Смилов се опитваше да играе лоша стендъп комедия в защита на боса си Иво Прокопиев, в същото студио дойде и опровержението на лъжите му. Журналистът Валерия Велева, главен редактор на Епицентър.бг обяви, че нейният сайт пръв е пуснал документа, който е получила именно от екипа на Асен Василев. И всякакви опити да се промушва в обществото защитната версия, че документът е с неясен произход, са не просто лъжи, а клети опити за отмиване на срама. Освен това Велева подчерта, че правителството изрично е записало в програмата си, че до 30 април ще изготвят въпросния проектозакон за БГ вариант на „Магнитски“ и сега да се правят на ощипани е малко срамно.

Но олигарх срам не знае. И няма да се учудим ако утре с пълна сила се опитат да пробутат още по-агресивно тезата, че не знаят кой е писал срамния закон и кой си е представял, че ще го ползва за личен интерес.