Това е поредното изтърване на нервите на Петков. Не знам какво точно иска да оправи. Явно не чете достатъчно, защото през годините много хора са се опитвали да оправят ДПС и всичките са удряли на камък. Всичките сега ги няма на политическата сцена, много по-големи бабаити са се пробвали, но да използва името на Джеймс Обрайн, на САЩ да оправя ДПС - това вече е прекалено. 

Това заяви депутатът от ДПС Хамид Хамид в ефира на БНТ, коментирайки заканата на премиера Кирил Петков "да оправи ДПС".

"Вчера също си изтърва нервите, вместо да каже добро утро, той каза "вие от ДПС вие сте много страхливи". През годините, когато е било най страшно, ДПС е поемала отговорност. Когато е имало Варшавски договор, да кажеш, че пътят на България е към Европа, се изисква доста голяма смелост", каза още той. 

"Това се изрича от премира на България, в 21 век, в страна члена на ЕС. Такова бабаитско поведение е недопустимо, такова поведение няма и при неговите приятели в Африка", продължи депутатът от ДПС. 

По думите на Хамид Хамид ДПС по никакъв начин не се чувства жертва на напъните на ПП да се бори с корупцията

"ДПС още от първите дни на този парламент внася антикоурпоционни закони, но те не се приемат. Още от началото на годината внесохме законопроект против инхаус процедурите, но той не се приема. Нещо не се харесва на ПП", отбеляза Хамид Хамид. 

"Асен Василев гледа като този герой от "Ледена еепоха", който постоянно гони едни жълъдче. Прави чест на коалиционните партньори от ИТН ДБ и БСП, че заявиха, че "някой извратен мозък може да измисли такова нещо. Прави чест и на министър Йорданова, която заяви, че няма как такива фашистки закони да бъдат приемани", каза още той.  

Депутатът от ДПС изрази благодарността си, че всички коалиционни партньори определиха закона на героя от "Ледена епоха" като фашистки. Какво остава тогава опозицията, освен да допълним, че е пълен хаос, допълни той. 

"Тези хора няма да си отидат. Трябва да ги сложим в една по-голяма тръба да ги нагнетим и да ги разкараме, защото тяхното управление е опасно за хората", каза още Хамид Хамид. 

Хамид Хамид коментира и въпроса, защо ДПС постоянно говорят за предсрочни избори.

"Буквално разтурват държавата. Нека не ни плашат, че едни предсрочни избори са опасни за държавата, защото те са по-малкото зло, ако оставим това управление. Предсрочни избори може да има само когато се оформи печелещо евро-атлантическо единство, което да управлява. Сегашната коалиция не може да изпълнява тази роля. Това са орел рак и щука, единственото, което ги обединява, е коалиционния олигарх, който държи властта", каза той. 

Хамид коментира и заканата на Петков да разследва обстоятелствата около изграждането на газопровода "Балкански поток". 

"Ние предложихме временна анкетна комисия да разследва Балкански поток. В момента, в който наш народен представител каза от трибуната, че ще иска такава проверка, Петков се изнерви и се закани, че ще ни оправи. Чакаме да ни оправи", каза той. 

Ние сме били опозиция на ГЕРБ. През цялото време сме настоявали за диверсификация и построяване на алтернативни трасета. Ние сме го доказали с действия, по време на управление на ДПС станахме член и на НАТО, и на ЕС, припомни депутатът от ДПС. 

По думите на Хамид Хамид, ПП не може да измести ДПС от партията "Обединена Европа" в Европейския парламент, но ДПС би помогнала на партията бна Петков с опит и съвети.

"АЛДЕ е отворена формация. Преди години бяха 60, АЛДЕ се разширява. Дай боже повече български партии да влязат в АЛДЕ. Там има едно простичко условие, партията, която влиза, да прегърне либералната идея и да я отстоява. Когато управляват либерални формации - ДПС и НДСВ - България стана член на НАТО и ЕС. Бихме помогнали на всяка формация, която иска да кандидатства в АЛДЕ, със съвети и опит", каза Хамид Хамид. 

"Не е много либерално обаче да оправяш опозицията. Не е много либерално да внасяш законопроекти, които са нещо между Лаврентий, Берия и Химлер. В 21 век все пак, информационен век, хората се информират какви закони се внасят", добави той. 

По думите му, в ДПС нямат страхове, че под знамето на борбата с корупцията, сегашната власт ще започне разправа и с други членове на ДПС .

"Нямаме притеснения. По отношение на Пеевски ние оборихме всяка една теза. Там върви процес, ще изчакаме решението по това. Притеснява ни заканата за изготвянето на тези черни списъци. ДПС никой не може да го елиминира от политическия живот, но това ще засегне правата на много граждани. Това всъщност е механизъм за контрол на коалиционните партньори. Ще пострадат всички извън ПП. Мисля, че те са така най-непокорните в тази коалиция, а непокорните падат първи", обясни той. 

Хамид Хамид отново се върна на темата за изборите и каза: "Разбира се, че има заряд за избори, виждам го в състоянието на хората, на бизнеса, в състоянието на икономиката, пълен хаос. Когато има хаос, идват избори. Не, ние няма да кажем, кога ще дойдат изборите, това ще го кажат хората, защото положението става нетърпимо". 

Що се отнася до съдебната реформа, Хамид Хамид каза, че има възможност ДПС да си партнира с всички партии в парламента.