Ако "Булгаргаз" си е вършел работата, нямаше да се стигне до високите цени на синьото гориво. Така премиерът Кирил Петков коментира смяната на ръководството на обществения доставчик.

По думите на премиера, като се прегледа изборът на различните видове доставчици и как са правени търговските сделки, изглежда че в "Булгаргаз" са се случвали грешни или неправилни решения. Резултатът от тях е, че имаме по-високи цени, отколкото трябва.

"Не може да се събуждаме на първи януари с по-високи цени на газа и да се вижда, че сме изпускали възможности тази цена да е по-ниска", допълни Петков, цитиран от БНТ. 

Министър-председателят коментира още, че КЕВР също е пропуснал възможността да постигне по-ниски цени на газа и че се надява с идването на новия състав на енергийния регулатор да отпадне мораториумът върху цените на тока, парното и водата.

В решението на Българския енергиен холдинг за смяна на ръководството на "Булгаргаз" от вчера липсват мотиви.

През последните седмици обаче енергийният министър Александър Николов на няколко пъти отправяше обвинения към газовия доставчик, че България не получава максимално договорените количества азерски газ, с помощта на които да се намали цената на синьото гориво у нас.

От "Булгаргаз" неколкократно заявиха, че няма как да получаваме по-голямо количество азерски газ заради липсата на газовата връзка с Гърция и обявиха, че се води целенасочена кампания срещу доставчика.

Отстранения управител на "Булгаргаз" Николай Павлов заяви, че ще коментира по-късно, защото е под карантина с коронавирус.