Важно е днес България и Румъния да не са само добро съседи, но и добри партньори. Това заяви на брифинг в Букурещ премиерът Кирил Петков след среща с румънския си колега Николае Чука.

„Набелязахме конкретни стъпки, които идват с конкретни срокове. Още следващата седмица започва нашата работна група, която ще работи по инфраструктурните проекти, за да може река Дунав да бъде плавателна през цялата година.

Както и идеята за един мост до Русе и още четири допълнителни, които могат да свържат нашите страни и да увеличат икономическия просперитет. Заедно можем много по-силно да противодействаме на рисковете на енергийната криза”, подчерта Петков.

„На 5 май ще се срещнат нашите енергийни министри в София, за да оптимизират енергийните ни системи като система, а не като две отделни срани.
Обсъдихме важни общи въпроси. Влизането в Шенген е огромен приоритет за нас. Европейското бъдеще на Украйна, Молдова и Грузия са важни приоритети за нас и ние ще работим заедно по тези теми”, каза още министър-председателят ни.

„Това лято ще бъде работно с реални резултати, които ще очакваме през септември в следващата ни обща среща”, добави Петков.

„Днешният ни разговор беше изключително продуктивен. Разговаряхме за общите интереси. Естествено, присъствието на еврокомисарят допринесе за основните теми, а именно начина по който може да развиваме общите програми по транспорт и взаимна свързаност”, заяви Николае Чука.

„Започнахме нашия разговор като тръгнахме от контекста на сигурността. Петков дойде в Букурещ след визитата си в Киев. И двамата бяхме тази седмица в Киев. Това беше много добро време, в което успяхме да дискутираме инвазията на руските войници в Украйна”, каза още той.

„Отново потвърдихме заедно подкрепата за независимостта и интегритета на територията на Украйна и заедно усетихме агресията на руските въоръжени сили и най-вече военните престъпления и жестокости, които доведоха до смърт на граждани, жени, деца, разрушаване на болници и училища, неоправдани, непровокирани и незаконни”, добави той.

По-рано днес беше подписано Споразумението между правителството на Република България и правителството на Румъния за откриването на българо-румънска граница на граничен контролно-пропускателен пункт Русе – Гюргево – ферибот.