Това, което се случва в момента, се пише история. Когато ГЕРБ ясно заявява, че няма да има подкрепа към това правителство. "Възраждане" и г-жа Митрофанова застават срещу нас. Площадът е пълен с млади хора, които казват: "Подкрепям те", вотът не е от голямо значение. Това каза пред bTV премиерът Кирил Петков малко преди да бъде гласуван вота на недоверие в НС. 

"В единия случай не гласуват да падне правителството и ние трябва да продължим да говорим с депутати от ИТН, за да имаме 121 човека мнозинство. Няма голямо значение какво ще се случи, защото ако падне правителството ние получаваме първи мандат и ще отправим специална покана към всеки депутат, който иска да бъде независим. Същото ще направим и ако мине. Този вот показва кои са силите, които се коалират срещу правителството", допълни той. 

Петков заяви, че в момента има няколко човека, които се чудят между лоялност към партията си и отговорността. 

"Надявам се, че в следващите няколко дни, ще имат време да осмислят историческата си тежест и да разберат колко е важно посредата на войната да не хвърлят държавата в хаос. Аз вярвам, че са 7-8 човека и вярвам, че ще имат възможност да мислят. Какво означава да си лоялен към лидера си и да натиснеш бутон, който да свали правителството и да има нови избори в средата на войната. Днес е време за техния размисъл. Днес не сме контактували с никого", посочи Петков. 

"Нямаше кворум. Тази нова коалиция гласува да падне Никола Минчев и би трябвало да имат нов избор за председател. Трябваше да се приеме Закона за европейски средства и да се включи това, че по Плана за възстановяване получаваме 2,5 млрд. Ако бюджетът не се приеме в следващите няколко дни, няма да има актуализация от 1 юли. Случват се толкова важни неща и няма кворум", каза премиерът. 

"До колкото знам има и други хора в другите политически партии, които осъзнават колко тежка криза може да дойде, ако правителството падне. Те са в същата дилема, защото не разбират своите лидери и причината в този момент, че не се знае каква е енергийната сигурност, дали ще има продоволствена криза", обясни той. 

Премиерът категорично каза, че ако някой не се присъедини към ПП, те нямат нужда от тяхната подкрепа. 

"Ако това е на базата на лични интереси, утре ще се променят и няма да имаме стабилно мнозинство и пак отиваме на избори. Бъдете от правилната страна на историята, не бъдете с тази странна група. ИТН и ГЕРБ са рамо до рамо, "Възраждане" и ДПС са рамо до рамо. Те хвърлят правителството и държавата в огромен риск и няма принцип, на които да се основе това", заяви още той. 

"Единственото, което има значение, е дали в следващите 10 дни ще можем да убедим 121 депутата да застанат зад нас, не защото са сметнали политически или сме им обещали кариера, а защото застават зад каузата. Казват ми, че губим голяма част от мнозинството си. Ние имахме 109 депутата, плюс Слави, който ни саботираше. Ако стигнем от 109 до 121, това е огромна подкрепа. Някои от ИТН вече са подкрепящи от това мнозинство", каза Петков. 

"Ще кажа с кого не бих разговарял - не бих разговарял с Пеевски, Борисов, Костадинов, Слави Трифонов и Тошко Йорданов. Всички депутати, които искат да попитат какви са идеите на правителството и защо си заслужава да подкрепят правителството, сме готови да отговорим на всичките им въпроси", посочи премиерът. 

Според него, ПП не може да подкрепи нито едно правителство, в която хората, които взимат решения, не са на преден план. 

"Ако има хора, като г-н Борисов, който праща СМС-и и ръководи. Слави Трифонов също праща СМС-чета от диванчето. Митрофанова сигурно също общува с г-н Костадинов. Няма да подкрепим такова правителство. Предпочитаме да застанем честно пред българския народ, но няма да пречупим това, което обещахме. Корнелия Нинова е политик, който има различия с Христо Иванов, но и двамата са на масата и взимат решения. Това е аршина", каза Петков. 

"Аз не съм женен за тази позиция, но нашия отбор имаме ясни роли. Ние имаме ясни качества и ясна структура. Аз по-добър министър на финансите от Асен Василев не мога да се сетя и да намеря и няма кого да заеме неговата роля. Ако ми кажат, че той не трябва да е министър на финансите, а премиер, какъв е смисълът. Ние всички ще предложим Никола Минчев да бъде отново председател на Народното събрание и това ще докаже, че задкулисието не е победило", разкри министър-председателят. 

Той коментира и темата за Северна Македония. 

"Борисов каза, че подкрепя и дава 59 депутата и в същия ден блокира комисията на НС да вземе решение. Когато ужким публично подкрепяш, а блокираш комисията, е причина да не искам да съм в коалиция с този човек. Много ясно казах, че това решение ще бъде взето в НС. Днес в МС решихме, че НС е институцията, която ще вземе решение, защото тя е с най-широко представителство и няма да се отречем от думата си. Утре в 15 ч. се свиква отново комисия в НС и МВНР ще отиде с всичките си представители да обясни защо френското предложение е най-доброто. Повтаря се, че ще взема еднолично решение, а аз казах, че НС ще вземе решението. После ме питат: "Защо не взе еднолично решение"? За тези политически игрички говоря", каза той. 

Петков каза, че ПП ще предложи всеки ден да има комисия в НС, за да се покаже готовност за работа по този въпрос. 

"Коснтитуцията е условие преди да започне преговорния процес в Северна Македония. Без да се промени Конституцията не започва преговорния процес. Има монитор и механизъм, който ще бъде през цялото време, където ще се следи езикът на омразата и дискриминацията. Има няколко изречения от протокола, включително Конституцията, които трябва да влязат в него", обясни премиерът.