"Фигурата на почетния председател е добавена допълнително в устава на ДПС. Тезата, че той е нещо едва ли не нещо като едноличен собственик и монарх и може да прави всичко, не издържа", каза адвокат Петър Славов, бивш депутат и граждански активист

"Битката очевидно ще се пренесе в съдебните зали. Ще имаме две спорещи страни – коя коя е изключила и коя е легитимната", отбеляза той за процесите в ДПС.

"Меродавно за държавните органи е вписаното в съдебния регистър – там действат последните вписани промени. В момента те казват, че има двама председатели, всеки от които може самостоятелно да представлява ДПС. Регистрацията в ЦИК в момента е най-важна за двете спорещи страни. ПГ на ДПС обаче вече еднолично се представлява от Пеевски, това е вписано в регистрите на Народното събрание", поясни Петър Славов, цитиран от БНР.

"Не може да имате регистрирани за изборите еднакви абревиатури с продължение, например ДПС – Доган", подчерта той.  

"Нещо подобно вероятно ще наблюдаваме и при БСП – проблеми при регистрацията на политически партии, които не са от вчера", коментира Славов.

"Със злоупотреба на право на границата на позволеното различни фракции се домогват да овладеят съответната партия", посочи в заключение той.