Ще гласувам против подкрепа на БСП за кабинет на „Има такъв народ“ на Националния съвет /НС/ на партията. Това коментира председателят на делегацията на европейските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов, който е член на НС.

„БСП не е партия-еднодневка и затова даде първоначален кредит на доверие на „Има такъв народ“. Партията на Слави Трифонов обаче го пропиля и с тона, с който водеше преговорите, и с неясните си политики, и с липсата на желание за диалог“, каза Витанов.

Многократно от ИТН твърдяха, че е по-важно да се говори за политики, а не за хора. Само че хората правят политиките и последната капка на нашето търпение е поведението на предложения за министър на вътрешните работи Петър Илиев. 

БСП не може да подкрепи подобен кандидат, защото обществената оценка за него е еднозначна. Политиката се прави в обществен интерес и всичко останало е оправдание и задкулисие. Българите се умориха от калинки, от послания от рода – „аз съм прост, но и вие сте прости“, от случайни хора на неслучайни места, каза още евродепутатът.

„Българите казаха, че искат широка антикорупционна коалиция, за да имат по-справедлив живот. Писна им от нагласени поръчки, от злоупотреби за стотици милиони, от безобразия във всяка една сфера на живота ни.

За голямата промяна, която поискаха хората, за смяната на модела на ГЕРБ, са необходими системни партии и политици, които са били под светлината на прожекторите. Хора, които са правили грешки, но са извадили и поуки“ смята още социалистът.

Петър Витанов предвиди, че се отива към трети избори.

БСП не се страхува да отиде на трети избори. Като последователна партия тя трябва да даде заявка, че може да ги спечели. Като сериозна опозиционна сила, трябва да имаме самочувствието, че сме готови да управляваме и ще изведем България от тежката морална, институционална, здравна и икономическа криза, каза още той.