1.7 милиона лева вече са преведени по сметките на млекопроизводителите. Отделно от това са осигурени още 3.5 млн. лв. за изплащане на субсидиите за месец март. Това съобщи в Пловдив заместник-министърът на земеделието Димитър Пейчев, предаде кореспондентът на БЛИЦ в Пловдив.
Решението за превеждане на парите е взето в петък, а транферът е извършен в понеделник. Тъй като ставало въпрос за суми от над 100 000 лева, било необходимо технологично време, за да постъпят в сметките. Това е обяснението на Пейчев за разминаването в твърденията на Министерството на земеделието и храните и на земеделските стопани. Очаква се още следобед днес или най-късно утре стопаните да си получат парите.
Фермерите сега ще получат по 6 стотинки за литър мляко, а по-късно ще бъдат преведени по още 13 стотинки за литър, при което общата сума ще стане 19 стотинка, т.е. близка до исканата от стопаните.
Следващата седмица ще започнат интензивни преговори с Европейската комисия, за да се осигури целогодишното изплащане на субсидията от 20 стотинки за литър мляко, допълни Димитър Пейчев. Не се предвижда от държавния бюджет да се отделят 5 милиона за фермерите, тъй като страната ни ще бъде санкционирана от Европейския съюз. Това от своя страна поставя под риска получаването на 60-те милиона лева, за които се очаква положително становище от Брюксел. Одобряването най-вероятно ще стане на 2 септември, след приключване на летните отпуски на членовете на ЕК. Въпреки този „технически проблем“, Пейчев ще бъде в Брюксел на 18 и 19 август, а по-късно към него ще се присъединят вицепремиерът Меглена Плугчиева и земеделският министър Валери Цветанов.
Димитър Пейчев представи в Пловдив „Програма за развитие на селските райони 2007-20013 г.“. Срещата е част от поредица семинари, организирани от агроминистерството с цел запознаване на земеделските производители, общините и читалищета с условията за кандидатстване, критериите за подпомагане, нормативната база за прилагане на мерките и документите за кандидатстване по стартиралите мерки от програмата. /БЛИЦ