По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посолството ни в Лондон отправи нота с искане за обяснение до британското правителство защо страната ни е изключена от списъка с държави, за които отпада карантината при пристигане в Обединеното кралство от 10 юли.

Министър Захариева е разговаряла и със заместник-министъра на външните работи с ресор Европа и Америка Уенди Мортън, от която е поискала също мотиви за това решение, съобщиха от външното ни министерство.

С нотата посолството ни в Лондон търси разяснение за критериите, върху които се основава решението на Великобритания, тъй като други държави, включени в списъка, имат по-голяма заболеваемост от България.  Посолството подчертава, че нашата държава е сред тези с най-ниски нива на разпространение на вируса.

Англия нанесе брутален удар на България, изкара я от списъка на... 

„Навременните и ефективни мерки срещу разпространението на вируса в България доведоха до само 2 281 активни случая“, подчертават от посолството. „Черноморското крайбрежие е на практика зона свободна от COVID-19, която вече е привлякла хиляди туристи от над 35 държави това лято, пише също в нотата.

По-рано стана ясно, че  от 10 юли отпада карантината във връзка с епидемията от коронавируса за пристигащите във Великобритания от 59 страни и територии. 

В съобщението от британското правителство се казва, че за пристигащите от тези страни отпада изискването за карантина, ако те не са посещавали или спирали в други страни в предходните 14 дни. В списъка са включени повечето държави членки на Европейския съюз, но България не е сред тях.