Пъклен задкулисен заговор е реализирал Иво Прокопиев в навечерието на смяната на стопаните на сградите на властта, стоящи от двете страни в началото на столичния булевард “Дондуков” 1 и 2 - правителството и президентството. Обвиняемият бизнесмен на практика е успял да инсталира на ключов пост доверено лице, с което ще може както да контролира правителствени и министерски решения, но най-вече и да изнася изпреварваща информация към задкулисния кръг “Капитал”. 
Досегашният главен секретар на президентството Росен Кожухаров ще заеме поста на дирекция “Правна” на Министерския съвет. Това е станало след конкурс, проведен в последните дни на мандата на бившия държавен глава Росен Плевнелиев. Ключов фактор в назначаването на Кожухаров в МС изиграла досегашната вицепремиерка и вътрешен министър Румяна Бъчварова, в чийто ресор е влизал контролът върху държавната администрация. Самата Бъчварова никога не е крила близостта си до олигархичния кръг “Капитал”, още повече, че дъщеря й Лора Филева е служителка в една от медиите-бухалки на Прокопиев и работеше на заплата при обвиняемия, а наскоро сестра й напуска групата на “Икономедиа”, за да стане служител на БНБ.
 
Кожухаров е изключително близък до друго прокси на Прокопиев – проваленият бивш правосъден министър Христо Иванов, който е номинален председател на партията на олигарха “Да(Й), България”.
 
Правната дирекция на правителството контролира цялата документация на администрацията на изпълнителната власт, включително тази на премиера и на министрите. Дирекция “Правна” на МС получава изпреварваща информация за всеки проект на решение, заповед, постановление и др. на изпълнителната власт, която от 27 януари 2017 г. преминава в служебното правителство. 
 
След като дълго време Дирекция “Правна” на Администрацията на Министерския съвет не е имала директор, конкурс за такъв е бил обявен едва на 5-ти декември 2016 г. - месец и половина преди изтичането на мандата на Росен Плевнелиев, респективно преди Кожухаров да трябва да напусне кабинета в Администрацията на президента. Докато почти цялата държавна администрация беше сляла отпуските си между Коледа и Нова Година, чиновниците в Администрацията на Министерския съвет взимат решение, с което на 27 декември 2016 г. Кожухаров е допуснат до участие в тест за заемания пост. Такъв е проведен на 5-ти януари 2017 г. - две седмици преди края на мандата на Росен Плевнелиев.

Румен ИВАНОВ, БЛИЦ