В България не приемаме сценарий за излизане от ЕС, нямаме и политически лидери, които да призовават към подобни действия. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за френската телевизия „Франс 24".
„Единственият начин да се разрешават кризите е чрез ценности. Никъде по света популизмът не се е доказал способен да разреши проблемите на обществата, били те икономически или на сигурността", посочи държавният глава във връзка с излизането на Великобритания от ЕС след референдум.

Според него Brexit няма да донесе на Обединеното кралство нито повече устойчивост, нито по-малки разходи.

„Пряката демокрация може много да помогне на обществата, но може и да доведе до проблеми, ако се превърне в инструмент в ръцете на популистите. Ситуацията във Великобритания ясно показа това. Видяхме как много от аргументите, които разпалваха антиевропейската реторика на Острова, се оказаха грешни", заяви държавният глава, цитиран от bTV.

„Раздялата между Великобритания и Европейския съюз трябва да бъде легитимна и хуманна, а с Лондон трябва да останем близки приятели и партньори", коментира Росен Плевнелиев и подчерта, че британските граждани, които живеят в България, безусловно ще продължат да се радват на гостоприемството на нашата страна. В същото време България ще се бори за правото на свободно пътуване на всички европейци.