„Демокрацията отстъпи, демократичният подход отстъпи на популисткия подход. Аз не правя никаква разлика между един Тръмп, който 2016 г. излезе и каза „Аз, ако взема властта, ще сменя главния прокурор. Ще арестувам Хилари Клинтън“.

Който сееше разделение в обществото, много внимателно използваше инструментите на социалния инженеринг. Правилните послания към правилните хора. Обещания се сипят на килò“, каза президентът (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев пред Bulgaria ON AIR.

„Същото е в България. Имате един Кирил Петков и Асен Василев, които обещават да сменят главния прокурор; които арестуваха незаконно бившия министър-председател – Бойко Борисов; които сеят обещания; които сеят разделение; използват елементите на социалния инженеринг; много внимателно знаят и преди всичко най-голямото ми разочарование е, че на софийския елит му е достатъчно просто да мрази. И вади най- балканското от себе си. Изгубихме всяка стратегическа перспектива. Забравихме демократическия подход“, подчерта той пред

„Спомнете си, че Кирил Петков каза „ние сме отборът на България“. Това е отборът на България, че те вече управляваха, имаха правителство. Имаше един министър – надрусан, който се снима до един прозорец. Имахме министър, комунистически прокурор, обявен за най-великия министър на вътрешните работи на България. Имахме министър-председател, който счупи многократно законите в държавата. Допусна всички възможни гафове и грешки“, заяви Плевнелиев.

„Имате по-малко от 600 000 гласа на тези избори, при 6,5 млн. българи. Вие сте 9% от българите и излизате и казвате „това е моето правителство, то е само мое, аз не искам да го споделя с никой друг. Правителство на малцинството, само мои хора и аз ще управлявам България. Ако искате, това е“. Супер нахално, анти-демократично действие“, посочи той.

Според него в предложения от ПП-ДБ проектокабинет има „от треторазрядни хора до някои свестни хора“.

„Например, проф. Тагарев – огромно уважение към този човек. Юлиян Попов – уважение към този човек, аз съм работил с тези хора и знам много добре на какво са способни, но аз не считам, че един акад. Денков е способен да бъде достоен министър-председател на България в тази ситуация. Аз не считам, че Асен Василев има каквото и да било морално право да бъде повече министър на финансите“, заяви Плевнелиев.

„Трябва да си дават сметката, че ако отидем на избори юли месец, те ще са големите губещи, но големият печеливш ще бъде проруската „Възраждане“. Защо причиняват това на България? В ГЕРБ има страшно много хора – умни, умерени демократи, които виждат на какво са способни ПП, не казвам ДБ. Защото ги видяхме. Трябва да бъдат разделяни, защото разликата е много голяма между ДБ и ПП“, добави той.

„Това отново е в интерес единствено на Путин. Защото разцеплението на проевропейските сили е в интерес на Путин и понякога се замислям каква е в крайна сметка зависимостта на тези хора от ПП. Това брутално разделение, което ПП продължават вече трета година със страшна сила да вкарват в обществения живот на България, така че проевропейските и продемократичните сили да бъдат дълбоко разделени и вкарани в братоубийствена война обслужва Кремъл“, смята Плевнелиев.

Той е на мнение, че ако се разцепят ПП и ДБ и направят парламентарна група, идеалното би било ДБ да бъдат мандатоносител.

„Но дори да направят една собствена парламентарна група, България ще бъде от другата страна на барикадата вече, тоест ние ще дръпнем здраво напред, защото тогава популистите от ПП вече ще получат това, което заслужават за арогантния си анти-демократичен подход, егоистичен и налагащ единствено и само тяхната гледна точка“, настоя Плевнелиев.

По думите му Бойко Борисов разбира критичната ситуация, в която се намираме и се държи максимално отговорно.

„Видяхме го в НС, това не се беше случвало и това е знак от негова страна, че разбира сложността на положението. В ГЕРБ има много експерти. Никой не бива да подценява хора като Томислав Дончев, Делян Добрев, Деница Сачева, Захариева... Тези хора са абсолютно наясно с това какво е в държавата. Те виждат накъде сме тръгнали и за разлика от ПП, са управлявали така, че знаят кои са работещите и устойчиви решения“, обясни Плевнелиев. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук