България последователно подкрепя кандидатурата на Хърватия за членство в НАТО и в ЕС. Това каза премиерът Сергей Станишев на срещата си с председателя на хърватския парламент Лука Бебич, съобщиха от правителствената информационна служба. Той изтъкна значението на европейската и евроатлантическа перспектива на страните от Югоизточна Европа за провеждането на демократични реформи в тях и за генерирането на стабилност в региона.
Лука Бебич благодари за подкрепата на страната ни и представи графика за интеграция на Хърватия в ЕС. За нас е важно и полезно да се запознаем с опита България в интеграционния процес, заяви той.
България и Хърватия имат сериозен принос за стабилността в региона на Югозападна Европа с отличния си политическия диалог и съвместните инициативи за сътрудничество, каза министър-председателят Сергей Станишев. Мирът е гаранцията, че ще реализираме приоритетите и плановете си, допълни Лука Бебич.
В рамките на срещата беше поставен въпросът за засилване на транспортните връзки между двете страни. Премиерът Сергей Станишев предложи да бъде организирана среща между министрите на транспорта на България и Хърватия, на която да се обсъдят конкретните стъпки за напредък по него, за да се реализира ясната политическа воля за това. Именно засилването на транспортните връзки ще спомогне за увеличаването на търговията и на човешките контакти, уверен е той.
Премиерът Сергей Станишев и председателят на хърватския парламент Лука Бебич обсъдиха и други теми от двустранен интерес, сред които енергийната политика и предстоящия (през април 2009 г. ) енергиен форум на високо равнище у нас, бъдещето на Лисабонския договор, ситуацията в Косово и региона. /БЛИЦ