Германският канцлер Ангела Меркел поздрави усилията на България за нормализиране на отношенията на ЕС със съседите си и за намаляване на напрежението между Гърция и Турция.

Християндемократическият съюз на Меркел, Християнсоциалният съюз и Германска социалдемократическа партия подписаха коалиционното споразумение за създаването на ново правителство. 

По този повод на пресконференция в Берлин Меркел отговори на въпроси на журналисти от цяла Европа и специално поздрави България за усилията й да нормализира отношенията в източносредиземноморския регион и инициирането на среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. 

"Поздравявам България за това, че се ангажира за намаляването на напрежението в региона, България се ангажира и за добрите отношения със страните от Западните Балкани, в които голяма роля играе и Турция. Важно е да останем в готовност да водим разговори и да не крием едни от други различните си мнения, но трябва да останем в диалог", посочи Меркел.

По този повод вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов написа в личния си профил: "Водещата роля на България и усилията на премиера Бойко Борисов за Западните Балкани логично получават висока оценка в Европа. Днешните думи на Ангела Меркел са поредното доказателство за това“.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: в. Монитор