Николай Марков ще е председател на парламентарната група на партия „Величие“ в Народното събрание. Това съобщи самият той пред БНТ.

Възможно е като депутати да видим още Виктория Василева, Етиен Леви и други знакови лица.

„Врагът е в нашето легло. Виждате ситуацията, която е в България. Да видим как се роди тази партия. Винаги се ражда от нещо, което притеснява общественото мнение“, посочи Марков, който е един от създателите на партията.

„Ние се явяваме един вид естествени лидери на процеси, които са скрити до момента в българския социум“, смята той.

„Досега естествените лидери в България не са толкова много. Дали има друг случай в последните 35 години политически обект с едно влизане да влезе в парламента?“, попита той.

„Ние сме носителите на гражданския дневен ред в парламента и задачата ни е да го направим част от парламентарния живот“, заяви Марков.

„Ние и в САЩ, Великобритания и на други места сме дори преди ГЕРБ. В никакъв случай не са национал-популистки идеи, както ни определят. Нямаме нищо общо с патриотарството. Нямаме това в говоренето си“, обясни той.

Той отхвърли обвиненията, че „Величие“ е популистка и проруска партия.

„Ние вече сме направили социалния модел, реализиран е, тествали сме го, искаме да го направим като национален модел“, каза той и обясни, че този  модел е приложен в три села, които са били като пустини.

„Преди да отидем там ние нямаше нищо. Сега в момента там живеят млади хора с по 3-4 деца, със заплати по 2500 лв. и нагоре. Там се произвежда продукцията, с която те се хранят. Там хората идват от чужбина и искат да живеят там“, заяви Марков.

Историческият парк е свързан с този проект, но те имат и други бизнес проект. „Какво общо имат бизнес проект с политическа партия?“, попита той.

По думите му, МВР и ДАНС са си отишли с протоколи, че в Историческия парк няма нередности.

„Политическата партия няма нищо общо с бизнеса на даден човек“, настоя той.

Водещата, обаче, го притисна с въпроси дали проектите на другия основател на партията Ивелин Михайлов са пирамида и има ли съмнения за финансови злоупотреби. Марков няколко пъти повтори, че бизнес проектите са нещо различно от партията.

„Добре, как се финансира партията?“, попита го водещата.

„А, ето това трябваше да ме питате“, отвърна Марков.

„Хайде да не се учим как се пита“, не остана длъжна Поли Златарева.

"Историческият парк няма един лев обществени пари - нито държавни, нито общински. След като не ползваме такива пари, не дължим обяснения за бизнес проекти", каза той.

„Как се финансира и как се е финансирало ще стане ясно след броени дни“, заяви Марков, визирайки одита на Сметната палата, който трябва да изнесе данни за финансирането на партиите.

По отношение на шансовете за формиране на кабинет, Марков посочи: „Аз не виждам възможност да се реализира правителство в 50-ия парламент. Да бъдем реалисти. На нас ни позволиха да сме най-малката политическа партия. Отговорността е на тези, които са преди нас – всички 6.

Ако ме питате дали ще участваме в коалиционен формат, вероятно никой няма да ни търси за такъв, защото няма да имат нужда от нас“.

По думите му, ГЕРБ и ДПС ще имат нужда от трета партия, която да си „закачат като брошка“. „ИТН ще бъде“, смята той.

„Казваме „не“, но не сме твърди, ние не играем контра, ние влизаме да осветим процеса и да дадем решения“, посочи той.

Той се закани, че ще освети как се реализират средства по Зелената сделка.

„Ние сме по възможност да запазим българския лев. Защото ако го запазим ще можем да генерираме дълг и да реализираме стратегически проекти за България, за да излезем на стабилна икономическа основа в следващите 50-60 години“, каза Марков по отношение на влизането в еврозоната.

Той беше помолен и да коментира думите на лидера на „Възраждане“, който обвини „Величие“, че е политическа пирамида.

„Не искам да коментирам неща на „Възраждане“. За мен е обидно да ги слушам тези неща. Те са на много ниско ниво“, посочи той.

„Нищо не ни дразни, което произлиза от хора с ниска политическа култура, впрочем и обща“, каза още той.

Николай Марков внесе яснота и с какъв чин е излязъл от НСО. Оказа се, че е бил генерал-майор, а не полковник или подполковник.