Обратното броене до парламентарните избори започна. Очакват ли ни нови изненади и може ли да се създаде стабилно управление след предсрочния вот? Кои партии и коалиции ще влязат в следващия парламент?

Коментар на политологa и бивш евродепутат проф. Светослав Малинов, социологът Андрей Райчев и социалния антрополог Харалан Александров.

"Все повече ще се задълбочава противопоставянето един срещу друг. Защото само един въпрос се решава. И той е – кой колко гласа ще има.

Това е толкова важно, че всичко останало е нищо. Бледнее.

И защото за пръв път имаме действащ парламент по време на предизборна кампания – ще имаме това съвършено безсмислено сваляне или несваляне на председателя на Народното събрание (НС).

Това няма никакво практическо значение, а е чисто символично. Това е насочено към 9 юни. Нищо друго", заяви Андрей Райчев в сутрешния блок на Нова ТВ.

"Политическият смисъл на случващото се в момента е очевиден – битка за власт, и то доста свирепа, в каквато сме от години вече, и в чиято арена се превръща парламента.

Управлението пада жертва на всичко това. Това, което в момента наблюдаваме е омагьосан кръг.

Колкото повече обясняваме, че партиите адресират само твърдите си ядра и разчитат само на най-верния си електорат, който се опитват да мобилизират – толкова повече това ще става истина, което означава, че говорено все повече ще се радикализира", категоричен е Александров.

"Голяма щета е, че отиваме на избори. Трябва да сме наясно с това. Щетата не е само, че се нарушава стабилността, но и че след вота не се очертава естествена, лесна и стабилна коалиция.

Твърде е възможно да няма мнозинство от първия и втория и да е необходим трети", подчерта и професор Малинов.

Александров пък прогнозира, че ще се търси още от инструментариума на политическата война.

"Не знам дали следите съставите на Общинските съвети. Те са пъстри.

На места ПП-ДБ са в коалиция с БСП, с някакви местни партии, с "Възраждане". В момента сме в много висока степен на неподреденост", посочи социалният антрополог.

"След изборите със сигурност всички ще искат да са в прекрасни отношения с Бойко Борисов. Той е в центъра непоклатим", завърши Харалан Александров.