Притеснително е плоското разбиране за политиката на Слави Трифонов, коментира пред БНТ политологът Христо Панчугов по повод преговорите за съставяне на правителство.

Според него виждането на „Има такъв народ“/ИТН/ дълбоко не отговаря на това, което у нас познаваме като демокрацията.

„Процесите са свързани с комуникация и съгласие, процесът изисква и политическо лидерство. Вчера видях човек, който не иска да говори с никого, дори с избирателите. Той иска да управлява едно шоу, да излезе от ситуацията, без да се носи отговорност“, смята Панчугов.

По думите му не е нормално партия, която е номинирала премиера си чрез публичен кастинг, да не може да организира публични разговори. Опитът да се говори на зрителя по телевизора е откровена рецепта за провал, смята политологът

„Най-големият проблем е, че не се търси подкрепата на българските граждани. Тя ще дойде, само ако има ясен политически ред. В тази ситуация отговорността е изцяло на политиците“, посочи анализаторът. Той е категоричен, че претенцията на ИТН да създаде нов модел, докато участва в стар модел на правене на политика няма да събере подкрепата на българските граждани.

„Наивността на ИТН е неразбираема. Или се търси провал на преговорите, или те не знаят какво правят. Слави Трифонов пък гледа обидено българските граждани, защото не са харесали кандидата му за премиер“, заключи още политологът.