От партията на Слави Трифонов не допускат изобщо възможността да има друго мнение, освен техния кабинет. Това е доста арогантно, а и наивно, коментира пред БНР политологът Христо Панчугов.

„Мислех, че логиката и здравият разум ще надделеят, но след днешната пресконференция (на „Има такъв народ“ /ИТН), вече не съм оптимист. Мислех, че политиците са си направили изводите заради ниската избирателна активност, че ще направят необходимото и ще се сформира кабинет“, посочим той.

"Следващи избори няма да донесат повече подкрепа за партиите на протеста, още по-малко за ИТН. Опасно е да играят така, смятайки, че затвърждават образа на единствените против статуквото. Трябва да се чуе разговор за политиката в бъдеще, не толкова състава на проектокабинета.


Българската политика се нуждае от политици, не толкова от хора, които знаят езици. Ситуацията изисква проява на повече отговорност и способност за създаване и налагане на консенсус за по-ясен хоризонт за страната.

Избирателите на ИТН може да не могат да формулират какво точно искат от Слави Трифонов, но със сигурност очакват промяна. Българските граждани няма да повярват, че няма задкулисие, щом липсва прозрачност, откритост и диалог.

Според Панчугов всички други партии са като публика – и в предизборната кампания, и сега – при сформиране на бъдещия парламент", обясни Христо Панчугов.

По думите на политолога, от ИТН или не знаят какво правят, играят на нещо, което само те си разбират, или провокацията им цели провалянето на съставяне на правителство.