Кабинет на малцинството, нови предсрочни избори или кабинет, съставен след трети връчен мандат - такива са сценариите за формиране на властта, според експерти.


В специално проучване за предаването “Референдум” на агенция “Алфа Рисърч” 65% от анкетираните смятат, че Слави Трифонов е трябвало да представи кабинета си след консултации с останалите политически сили.

Слави Трифонов, който според политолози не се различава по нищо от Бойко Борисов в стила на комуникация, предлага предварително обречен кабинет.

"Слави Трифонов предлага този кабинет нарочно, за да го отхвърлят всички и да се завърти рулетката така, че някой друг да понесе отговорността", коментира политологът Христо Панчугов по БНТ.

И тъй като Трифонов не протегна ръка към партиите от протеста, чиято подкрепа му трябва, сценарият е повече от възможен.

"Това е един ход, с който да си измие ръцете и да каже, че не е той виновен, че няма да имаме правителство и да ги остави да се оправят другите партии", смята политологът Калоян Велчев.

Вторият вариант е кабинет на малцинството.

"Една от възможностите, по които господин Трифонов разсъждава и има предвид, е именно кабинет на малцинството. Препъникамъкът пред тази ситуация е, че този кабинет трябва да бъде гласуван от 121 депутати и които и да са те, коалицията ще изглежда явна", каза политологът Слави Василев.

А Слави Трифонов според експерти бързо обяви кабинет именно за да удържи на обещанието си да не влиза в коалиционни договорки.

"Парадоксалният ход на Трифонов също така може да последва парадоксални ходове. Например Борисов да подкрепи този кабинет, това е най-добрият начин да се натрие арогантността на Слави Трифонов, защото всеки си плаща за това, че поставя останалите евентуални партньори пред свършен факт", заяви политологът Мира Баджева.

Но системата на парадоксите може да завърти въртележка от такива.

"Всъщност логично е ГЕРБ да подкрепи това правителство, също така е логично ИТН да гласуват срещу правителството си, за да не мине то с гласовете на ГЕРБ", допълни Христо Панчугов.

Третият сценарий е, разбира се, нови избори. Въпросът е кога биха били те и какви са шансовете да има избори 2 в 1 с президентските. Според конституционалисти вероятността за това е малка.

"Ако някой мисли, че президентът при настоящата ситуация може да бави процедурата за формиране на правителство в тези три последователни опита, ако се стигне до три, разбира се, и да се докара до 22 октомври, няма да стане по този начин", коментира бившият конституционен съдия Пламен Киров.

"Аз винаги съм оптимист и според мен трябва да дадем шанс на това НС. Това беше политически акт, все още конституционната процедура за формиране на правителство не е задвижена", смята конституционалистът доц. Наталия Киселова.

По Конституция най-късно един след месец избирането на новото Народно събрание президентът трябва да го свика на първо заседание.