С днешното си обръщение Борисов направи опит да изземе инициативата, тъй като допреди това ГЕРБ се намираха в отбранителна позиция. Той иска да институционализира дебата, което ще бъде само в полза на ГЕРБ.

Това заяви политологът Димитър Ганев по повод днешното предложение на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико народно събрание за нанасяне на промени в Конституцията на страната.

Проект на нова Конституция ще има и той ще бъде внесен в Народното събрание, щом премиерът Борисов го е обявил, така че тази идея няма да остане нереализирана. За целта трябва половината от народните представители, тоест 120, да я внесат. Оттам-нататък, за да се свикат избори за Велико народно събрание, трябва 160 народни представители да гласуват "за", или това са 2/3 от депутатите, разясни политическият анализатор.

,,Само парламентарната група на БСП има 78 народни представители и ако БСП гласува "против", това означава, че всички останали народни представители трябва да бъдат в залата и да гласуват "за".

Иначе президентът е този, който насрочва дата за изборите за Велико народно събрание'', допълни още Димитър Ганев и уточни, че ВНС може да действа и като Обикновено народно събрание до избирането на редовно такова.

В заключение политологът обясни, че това, което премиерът е сторил днес, е да оглави исканията на протестиращите за радикална промяна.