Реалните алтернативи се свеждат до три възможности – правителство на малцинството, ново правителство на широко съгласие в този парламент и избори. Това каза политологът Цветанка Андреева, цитирана от БНР.

"Животът на това правителство вече не зависи от него. Не е в ръцете на правителството", смята тя.

Скандалите от последните дни не съответстват на реалните проблеми на обществото, а са свързани с консумирането на властта, подчерта Андреева. По думите ѝ излиза, че е водена перманентна подмолна война, а премиерът е балансирал между отделните групови интереси, вместо реално да ръководи кабинета.

"Няма никаква позитивна енергия за продължаване на това правителство. То само се обезценява. (…) Тези сблъсъци бяха заложени в коалицията."

"Нагласите ще се променят – електоралните, социалните. В момента всичко, което се случва като театър – не знаем обществото на кого ще повярва. Всичко това ще се отрази върху обществените нагласи. Твърде вероятно е да не повярват на никой, обществото да потърси алтернативно спасение", коментира политологът в предаването "Преди всички".

Цветанка Андреева обаче не вижда потенциал във вдигането на силен националистически вот в лицето на "Възраждане" и "Български възход" на Стефан Янев.

"Те имат лимит, могат да минат в графата – наказателен вот, протестен вот. Най-вероятно ще се радикализира общественото мнение."

"Ако министрите им не минат, това само по себе си означава, че вече се е разпаднала коалицията", посочи политологът относно вот на доверие и вот на недоверие като парламентарни сценарии.

Тя акцентира още върху това дали ГЕРБ ще изчака "пълната агония на това правителство" или ще предпочете да поеме отговорността.

По-добре да има лош актуализиран бюджет, отколкото да няма, отбеляза Андреева.

"Съмнявам се на самия президент Радев да му се иска да управлява сега и то без актуализиран бюджет. Да управляваш днес не е като да управляваш преди година. Няма да инкасира същата обществена подкрепа. По-скоро би се "оголил" като човек, който не може да се справя с проблемите", изтъкна политологът.

Има съвсем реално мнозинство срещу машинния вот, каза още в анализа си Цветанка Андреева.