Вариантите са да ходим на предсрочни избори или да се намери мнозинство. Това каза Георги Свиленски от БСП пред Нова тв. 

"ИТН ще излъжат гражданите за втори път. Миналата година те отказаха да приемем бюджета на второ четене. Вие очаквахте ли, че в 3 часа г-н Трифонов ще изтегли министрите си? Това са непредвидими хора", допълни той. 

"Те бяха 70 народни представители, а сега са 26", припомни Свиленски. 

"Няма нужда от вот на доверие. Конфигурацията в парламента е ясна и едната имагинерна коалиция са 100-115 и другата са толкова. "Възраждане" и ДПС не могат да се съберат в една коалиция, но като ги разделим така става. Няма как да кажем, че моделът ГЕРБ е много хубав и искаме да го върнем. Търсим отговорни народни представители", каза още народният представител от БСП. 

Според Свиленски е ясно, че когато не може да се избере правителство и бюджет, се отива на избори. 

"Въпросът е какво е полезно за България. Ние ще положим усилия да се приеме бюджетът и трябва да видим дали правителството може да управлява така държавата. Аз мисля, че ще му е трудно, но не мога да кажа какви са възможностите", каза той. 

Свиленски смята, че няма как да има друга управляваща конфигурация в този парламент и ако се сформира кабинет, то някой е излъгал избирателите си. 

"Ако се стигне до вариант да въртим рулетката отново, ние ще положим усилия да направим с ИТН кабинет, но третият мандат отива при партия, която президентът Радев избере. ИТН имаха 70 народни представители и нямаха кабинет, а сега искам да видя с 26 как ще го направят, след като са в управлението и просто напускат коалицията. Можете да видите колко пъти в гласуванията е имало пренареждане с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ИТН", 

"Все още нямаме оставките на дневен ред, не сме коментирали нови министри. Когато стане ясно, че трябва да се намерят нови министри, ще седнем и ще видим как ще подходим"