Много вероятно е да се направи опит за съставяне на правителство на Реформаторския блок, макар че бихме могли да преживеем фарса с ПФ. Това заяви политологът и бивш депутат от БСП Татяна Буруджиева.
Според колегата й  Димитър Аврамов обаче, за да има правителство на РБ, трябва ГЕРБ да поеме отговорност да ги подкрепи, а те са сърдити. „Няма причина да има ново правителство в този парламент. Политическият хоризонт е краткосрочен”, каза Аврамов пред bTV.

„Криза няма, държавата е в безвремие много отдавна. Има политици, които въпреки личния си капацитет, не могат да видят преспективата какво ни предстои. Политиците ни са некомпетентни и това дългосрочно поставя страната в  ситуация”, каза още Аврамов.

„Съвсем спокойно можеше да има нов кабинет. Но Борисов реши, че ще хвърля оставка, за да покаже, че само и единствено ГЕРБ могат д а се справят с управлението.

„Ако самият Борисов е взел това решение, е лошо. Ако са го посъветвали, е още по-лошо и трябва да смени тези съветници. Всеки ход, който играе върху страховете на хората в една кампания, е много опасно оръжие”, подчерта тя.

Буруджиева изрази мнение, че след следващите избори парламентът може да не е толкова разнороден.

„Българите търсят възможност да променят нещата основно в посока как се прави политиката. В момента ни топят в мъгла и аз се питам какво трябва да разберем отвъд тази мъгла. Мисля, че изборите ще дадат отговор на това. Част от кампанията ще бъде в разпръсване на мъглата”, посочи бившата депутатка.

Според нея ГЕРБ имат възможност да спечелят повече гласове на предстоящите извънредни парламентарни избори, ако най-накрая разберат, че не може 10 години да правят една и съща кампания. „След като всяка година събират все по-малко гласове, изводите им трябва да са драстични. БСП направиха първата крачка. Този конгрес е една решаваща крачка за кампанията”, каза още Буруджиева.
Димитър Аврамов пък прогнозира, че в дясно-център ще има поне три субекта, които ще се явят на тези избори.