Полски бойни пилоти най-вероятно ще ни помагат за охрана на въздушните граници. Българското правителство активно води преговори в тази посока. При официалното си посещение във Варшава миналата седмица външният министър Даниел Митов е приветствал в разговорите със своя колега Витолд Вашчиковски подписването на двустранното споразумение за сътрудничество във военната област, „както и водените преговори за осъществяване на съвместна охрана на въздушната ни граница”, пише „Телеграф”.
„Вярно е, това е заявил министър Митов по време на посещението си в Полша”, казаха от пресслужбата на Външно. Наскоро и военният министър Николай Ненчев призна под сурдинка, че разговаряме с поляците да идват да ни пазят небето.
 
Източници на изданието съобщиха, че засега разчетите са чуждите летци да пристигнат у нас за съвместен „Еър полисинг" през септември.
 
Още през февруари м.г. командващият бойната ни авиация ген. Румен Радев предупреди, че изтребителната ни авиация е в критично състояние и има реална опасност от лятото на 2016 г. да не можем сами да охраняваме въздушните си граници поради липса на изправни самолети. Това обаче досега не се случи единствено заради инженерно-техническите служби на ВВС, които сами удължават ресурса на изтребителите, въпреки че това не е тяхно задължение.
 
Според запознати услугата други да ни пазят границата няма да е безплатна, а се струва скъпо. По неофициални данни в МО били направили разчет, че средно на година това ще ни струва около 15 млн. лв.