Антикорупционната комисия продължава да дели партиите в парламента. Нова серия скандали и обвинения имаше и днес между „Продължаваме Промяната” и „Има такъв народ”. Двете партии спорят за това какви да бъдат промените в антикорупционния закон.

Депутатите на Кирил Петков обвиниха тези на Слави Трифонов, че са саботирали внасянето на закона, като са поискани техни условия да бъдат внесени  и по този начин са саботирали борбата с корупцията в държавата. От „Има такъв народ” отговориха.

А от „Възраждане” излязоха със свое предложение за шеф на КПКОНПИ.

„Продължаваме промяната” предлага новата антикорупционна комисия да бъде с разследващи инспектори, които да имат право да обжалват отказите на прокурорите да образуват досъдебно производство за престъпления.

„Констатираните дефицити в действията на органа, призован да противодейства на корупцията, ни мотивират да създадем нов орган, с по-широки и фокусирани правомощшия, който да не е чадър за корумпираните, нито бухалка за неудобните за властта”, заяви Милен Матеев от „Продължаваме Промяната”.

Смях в парламента: Тошко Йорданов и Делян Добрев... ВИДЕО

Последва и атака към вече бившите партньори от „Има такъв народ”.

„Те искаха свой човек в комисията, който да казва кой да е разследван и кой не. Тези хора продължават да говорят за морал”, заяви Милен Матеев.

А партията на Слави Трифонов отговори с контраобвинения.

„Излиза сега някакъв, който не му знам името, и казва, че ние сме искали да имаме свой човек. Не! ПП-тата и Кирил Петков искат собствен Гешев да си организират, за да си правят каквото искат и е неморално като ГЕРБ и ДПС”, заяви Тошко Йорданов.

Междувременно от „Възраждане” представиха своя кандидат - следователят Бойко Атанасов за председател на КПКОНПИ.

„Той е доказал, че е човек, който не прави компромиси и и има гръбнака да смачка корупцията”, заяви Костадин Костадинов.

„Приех номинацията, защото не са ми поставяни условия”, каза Атанасов.

До момента има още една заявка за шеф на антикорупционната комисия – тази на „Продължаваме Промяната”, които както вече стана ясно от думите на премиера Кирил Петков, ще издигнат за поста Бойко Рашков.

„Колеги, имаме страхотна идея ние с Асен - да изтеглим Бойко Рашков от МВР и да го сложим за председател на КПКОНПИ”. Всички се изненадахме на това. Питахме има ли мотиви, защо така , има ли предложения за МВР? Нямаха”, заяви Балабанов.

Бойко Рашков може да остане на министерския си пост до гласуването за избор на шеф на КПКОНПИ и ако бъде избран, едва тогава да подаде оставка.