В село Бозвелийско пробите за африканска чума по свинете са отрицателни. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който направи оглед на оградата по сухоземната граница с Румъния край Силистра, предаде агенция "Фокус".

„Апелирам към всички стопани, които имат домашни прасета да ги усвоят. Въпреки, че пробите са отрицателни, това са превантивни мерки“, каза още той. Според него всички нерегистрирани домашни дворове с прасета трябва да бъдат регистрирани по най-бързия начин. По-късно през деня министър Румен Порожанов ще проведе и срещи в Букурещ за координиране на борбата с АЧС с румънските си колеги на земеделието и развитието на селските райони Петре Дея и на водите и горите – Йоан Дене. “На тази предстояща среща ще коментираме няколко важни въпроса“, уточни той.

„Румъния има практика на гонки на диви прасета, които създават възможности те да бягат в най-различни посоки, включително и в български територии", посочи министър Порожанов.

По думите му това е един сериозен проблем, свързан с разпространението на болестта, за това той днес ще бъде обсъден с румънските власти. На въпрос дали ще се постави запитване на Румъния за мерките, които взема за дезинфекция и безопасност, той отговори, че ще бъдат поставени всякакви въпроси. „Едно от исканията ще бъде спирането на тези гонки на прасета. Ако това е невъзможно ще искаме да се определят дни, в които това се прави, за да може ние тук да си направим пост, който да наблюдава и да взема мерки“, каза още той.

По думите му е имало един случай, в който прасета от Румъния са се насочвали към България, но оградата е изпълнила функциите си. Като друг въпрос, който ще бъде обсъден на срещата, Порожанов посочи проблема „заден двор“. Той уточни, че в тези дворове няма регистрация и биосигурност и там болестта има възможност да се генерира най-лесно.