Правителството на СРМ публикува обновения вариант на предложението от Френското председателство на Съвета на Европейския съюз, което трябва да сложи край на българското вето за начало на преговорите на Скопие с ЕС.

То се състои от проект за преговорна рамкапроектозаключения на Съвета и позиция на ЕС за началото на преговорите. Темата със спорните въпроси по историята между София и Скопие не е спомената в пакета от предварителни документи.

За сметка на това Брюксел очаква от югозападната ни съседка осезаеми резултати в постигането на добросъседски отношения, както и спазване на Договора за приятелство с България.

"Съветът приветства намерението на Северна Македония да започне и постигне приоритетно съответните конституционни промени с оглед на включването в конституцията на граждани, които живеят в границите на държавата и които са част от други народи, като например българите".

Скопие ще поиска конституционните промени да бъдат на реципрочна основа и ще настоява София да признае македонско малцинство", заяви Павле Траянов, председател на Демократическия съюз, който участва в срещата на управляващата в РС Македония коалиция.

"Във френското предложение са дефинирани позиции за ясно и недвусмислено приемане на македонския език, както и протоколът да не присъства в преговорната рамка. Много важно – нашата позиция за по-нататъшно безусловно започване на преговорния процес и провеждане на междуправителствена конференция с ЕС също така е инкорпорирана в предложението, което ни бе предадено", каза премиерът Ковачевски, след края на консултациите с коалиционните партньори на правителството.

"Полученото френско предложение за премахване на българското вето за ЕС включва нашите забележки и представлява солидна основа за изграждане на сериозна и отговорна държавническа позиция за възможността, която се отваря пред държавата. Защитихме националния интерес и македонската национална идентичност. Защитихме и червените линии, за които говорихме в продължение на месеци", допълни още Ковачевски

Късно снощи външният ни министър в оставка Теодора Генчовска бе лаконична, че всъщност модифицирано френско предложение няма. "Знаете много добре, говорих го и на изслушването - това е един пакет от три документа, преговорна рамка, заключение и протокол. Няма второ френско предложение", категорична беше тя.

"Ако правителството вземе решение след процеса на консултации, че одобрява пакета, тогава мога веднага да организирам среща на междуправителствената комисия с Република България и да пристъпя към подписване на протокола. Мисля, че това ще съвпадне във времето с деня, когато Съветът на ЕС ще приеме преговорната рамка и целия този процес".

Това заяви на свой ред министърът на външните работи Буяр Османи, който също участва в пресконференцията. Той подчерта, че протоколът е съгласуван в Министерството на външните работи, но трябва да бъде одобрен от правителството, а правителството ще го разгледа в рамките на целия пакет.

"Пакетът има европейски и двустранен компонент. Двустранният компонент е протоколът и той вече не е в европейския пакет, а е двустранен с Република България, но е част от този процес", каза Османи.