Спорните исторически въпроси между Северна Македония и България са отпаднали от преговорната рамка на РСМакедония за членство в ЕС. Това гласи модифицираното предложение на френския президент Макрон. 

Промененото френско предложение за преговорната рамка с Евросъюза е "солидна основа за изработване на сериозна и отговорна позиция" на Република Северна Македония, заяви македонският премиер Димитър Ковачевски след съвещание с партиите от управляващата коалиция.

"Във френското предложение са дефинирани позиции за ясно и недвусмислено приемане на македонския език, както и протоколът да не присъства в преговорната рамка. Много важно – нашата позиция за по-нататъшно безусловно започване на преговорния процес и провеждане на междуправителствена конференция с ЕС също така е инкорпорирана в предложението, което ни бе предадено", каза Ковачевски.

Позицията, в която се намираме, е по-изгодна за нас. Предложението, което получихме, включва нашите забележки и ясно изразени позиции. Стратегията ни даде резултат. Това заяви днес по време на пресконференция премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски след края на консултациите с коалиционните партньори на правителството.

Кузман Илиев: Пак ние клякаме, а сърбокомунистите край Вардар излизат мъжкари

"Полученото френско предложение за премахване на българското вето за ЕС включва нашите забележки и представлява солидна основа за изграждане на сериозна и отговорна държавническа позиция за възможността, която се отваря пред държавата. Защитихме националния интерес и македонската национална идентичност. Защитихме и червените линии, за които говорихме в продължение на месеци", допълни още Ковачевски

Историческите въпроси няма да бъдат част от преговорната рамка, потвърди и вицепремиерът по въпросите на европейската интеграция Боян Маричич.

В представения от френското председателство документ не фигурира и двустранният протокол, което означава, че е „изпълнено нашето очакване историческите въпроси, които биха затруднили този процес, да бъдат премахнати", каза вицепремиерът.

"Имаме гаранция, че ще изпълним това, което сме приели и ратифицирали в нашия парламент - нищо повече от това. Останалите въпроси ще решаваме в двустранен формат с България. Разбира се, всяка страна член на ЕС във всеки момент от процеса, ако реши, може да блокира.

Многократно е показвано с други държави, но ние имаме гаранция, че сме записали на хартия всички следващи стъпки и всички формати и механизми за преодоляване на различията. Това е нашата гаранция, че никоя държава, в случая и България, няма да може произволно да използва ветото, ако изпълним задълженията си и преговаряме, както е посочено в преговорната рамка", обясни Маричич.

"Ако правителството вземе решение след процеса на консултации, че одобрява пакета, тогава мога веднага да организирам среща на междуправителствената комисия с Република България и да пристъпя към подписване на протокола. Мисля, че това ще съвпадне във времето с деня, когато Съветът на ЕС ще приеме преговорната рамка и целия този процес".

Това заяви на свой ред министърът на външните работи Буяр Османи, който също участва в пресконференцията. Той подчерта, че протоколът е съгласуван в Министерството на външните работи, но трябва да бъде одобрен от правителството, а правителството ще го разгледа в рамките на целия пакет.

"Пакетът има европейски и двустранен компонент. Двустранният компонент е протоколът и той вече не е в европейския пакет, а е двустранен с Република България, но е част от този процес", каза Османи.

В същото време, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в Туитър, че е провела ползотворен разговор по телефона с премиера Ковачевски и че Северна Македония и България, с помощта на Франция, са близо до споразумение, което взема предвид интересите и тревогите на всяка от страните. Тя допълни, че ЕК е готова да започне процеса на скрининг за Македония и Албания, който е следващата стъпка по техния европейски път.

 

 

Припомняме, че още вчера президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски съобщи, че е запознат с промените във френското предложение, с което френският президент Еманюел Макрон обяви, че е постигнат компромис. Пендаровски не пожела да съобщи подробности за новите промени, преди те да се коментират от двете страни, но каза:

"Модифицираното френско предложение е далеч по-добро за нас от предишното. Дали е достатъчно добро – засега ще се въздържа, тъй като искам това да премине през един по-широк кръг от консултации, което, за съжаление, по препоръка на нашите съюзници не бе направено миналия път, за да не застрашим, както ни помолиха, чувствителността на процеса. Трябва да се консултират гражданите, хората, политическите субекти, защото се опитваме да направим траен договор".

Българският министър на външните работи в оставка Теодора Генчовска обаче твърди, че няма ново френско предложение, което да се различава от вече одобреното от българския парламент.

"Всичко зависи от готовността на Скопие. Очакваме от тях държавна и отговорна политика. България е готова да подпише последния протокол от Съвместната междуправителствена комисия", каза още Генчовска.

На същото мнение е и посланикът на Франция у нас Флоранс Робин, която заяви, че "вчерашното предложение на Франция към България и Република Северна Македония за разрешаване на спора е идентично с първоначалното, което бе гласувано в българския парламент. "Париж не е оказвал натиск на България в спора", подчерта тя, и корекциите само прецизират, а не преразглеждат документа.

Няма да има друго предложение

Френското предложение е единственият шанс РС Македония да започне преговори за присъединяване към ЕС. Всичко е в ръцете на македонските политици, заяви в  интервю за БГНЕС посланикът на Чехия у нас Лукаш Кауцки, чието страна от днес поема председателството на Съвета на ЕС през следващите шест месеца.

Посланик Кауцки искрено се надява новото предложение да бъде приемливо за политиците в Скопие и македонските представители.

"Според мен това е единственият шанс да започнат преговорите за присъединяване. В момента всичко е в ръцете на политиците в Северна Македония, не мога да предвидя какво ще преценят, но наистина се надявам в идващите седмици тази история да приключи (за приемането на френското предложение) и да започне нова, история за постепенното присъединяване на Албания и РСМ в ЕС", заяви чешкият посланик.

Костадин Костадинов от "Възраждане" съобщи, че внася в парламента искане да се отмени решението от миналата седмица, с което НС вдигна ветото над РС Македония. Той твърди, че "корекцията на Макрон" нарушава решението на българския парламент. 

Източници: segabg.com, БНР