Часове преди съвета на управляващата коалиция и двете партии, които номинираха кандидати за нов управител на БНБ, продължават да държат на своите кандидатури. Как се стигна до днешния съвет и какви са очакванията от него, предава БНР.

Конкуренти за поста управител на БНБ са Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" и Любомир Каримански от "Има такъв народ". В петък Каримански съобщи, че е бил заплашен, за да се оттегли, а от неговата партия заподозряха, че в заплахите може да е замесен другият кандидат.

За да се реши спорът, "Демократична България" и БСП предложиха и двамата кандидати да се откажат и процедурата да започне на чисто. Засега от "Има такъв народ" категорично се противопоставят на подобна идея. Лидерът на партията Трифоров каза, че няма да оттегли кандидатурата на Каримански, защото, цитирам: "бил добър специалист и достоен кандидат".

Ива Митева упрекна коалиционния си партньор "Продължаваме промяната" в стремеж на всяка цена да наложи своя кандидат: "Значи има нещо друго в този пост, за да има такова фиксиране в него, не да ни се обяснява, че господин Каримански нямал безупречна репутация, защото и другият кандидат разбрахме, че бил управител  на "Пирин голф". Дали той има безупречна репутация".

Съпартиецът им, спортният министър Радостин Василев, написа също във "Фейсбук": "Пред човешката алчност, злоба и завист не важат никакви коалиционни споразумения". А постът му завършва с призива: "Осъзнайте се, глупци!"

Депутатът от "Продължаваме промяната" Деница Симеонова заяви, че е трудно да се прогнозира какво ще реши днешният коалиционен съвет: "Въпреки критиките против екипа на промяната, аз вярвам, че ние сме хора, които не са обвързани и зад които никой не стои. Именно това прави кандидатурата на господин Гюров силна и би могъл да постигне прозрачно управление на една от много важните финансови институции в държавата".

Освен решение по казуса БНБ днес се очаква да бъдат обсъдени предложенията за предоставяне на военна помощ за Украйна и евентуалното отзоваване на посланик Елеонора Митрофанова - идеи на "Демократична България", срещу които против е БСП, както и подготвяната актуализация на бюджета.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!