Въпреки минусовите температури и снега, кампанията на БСП за 49-ия конгрес стартира в цялата страна. Във всички области се провеждат срещи за обсъждане на новите идеи в платформата на партията и предложените от председателя Корнелия Нинова промени в устава на партията.


Според добре запознати с конкретните текстове, заложени в програмата, този път БСП предлага различна, модерна лява политика, под формата на Национален план за развитие на България. Тя среща одобрение в структурите и сред симпатизантите, пише "Труд".

Сериозна дискусия с аргументи „за“ и „против“ се води във всички общински организации за промяната вътре в партията,предложена от Корнелия Нинова. Най-голяма подкрепа събира идеята за налагане на мандатност за народните представители. Тя предвижда, който има 12 години стаж като народен представител, да не бъде издиган повече за такъв. Изглежда БСП е узряла за тази идея и добре разбира,че трябва да предложи на обществото обновление в редиците си. Допълнителен аргумент в тази посока дава избирането на Румен Радев за президент, който е приеман като ново, необременено от прехода лице и с това се обяснява част от успеха му.

По-проблемно се оказва предложението председателя на БСП да се избира пряко от всички членове на партията,а не от конгреса. Има мнения,че с това БСП ще се превърне в лидерска партия. Привържениците на прекия избор оборват скептиците с аргумента,че на председателя не се дават никакви нови права. Всички важни решения се взимат от колективните органи на партията. Освен това и за лидера на БСП мандатите са ограничени до два.

В тесен кръг Корнелия Нинова споделила, че една от причините да предложи това е желанието да освободи бъдещия председател от зависимости. За никого в партията не е тайна,че на конгрес, пет шест души и лобитата се сговарят, кого да подкрепят за председател. Това няма да се получава ако изборът се прави от всеки член на партията. Старите играчи обаче не искат да изпуснат тази възможност и срещу идеята се организира съпротива.

Определено Корнелия Нинова излезе от контрол и това изнервя лобитата, коментира партиен активист. След победата на Радев,който е лично предложение на председателя на БСП, противниците й не смеят да се опълчат явно,но може да създадат проблем на конгреса. Видно е обаче,че от успеха на тези промени,зависи и успехът на БСП на предсрочните избори.