Президентът Георги Първанов, премиерът Сергей Станишев и председателят на Народното събрание Георги Пирински ще вземат участие в официалното честване на Деня на Съединението в Пловдив на 6 септември, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Пловдив.
Близо 500 официални гости, сред които кметовете на София, Варна и Бургас, са поканени на традиционния коктейл в ресторанта на хотел „Санкт Петербург“, даван от кмета и областния управител по случай Деня на Съединението и празник на Пловдив.
Партия „Атака“ ще проведе контра-митинг, съобщиха от ръководството на пловдивската структура. ДСБ също подготвя протестен митинг. Кметът на Пловдив Славчо Атанасов призова още веднъж за цивилизовано отношение към институциите.
Празничната програма в града започва с тържествен молебен, който митрополит Николай ще отслужи в този час  в катедралния храм “Света Богородица”. В същия час от гр. Съединение по пътя на четата на Чардафон ще стартират участниците в два маратона – традиционния “Съединение” и побега “Млади маратонци”. Финалите са по обяд пред паметника на Съединена България в Пловдив. На площада пред общината ще има концерти на танцови ансамбли, градския духов оркестър и биг бенд “Пловдив”.
Пак там е един от петте пункта в Пловдив, където ГЕРБ, СДС и ДСБ ще раздават т. нар. заповеди за „уволнение” на кабинета “Станишев”. Подписалите ще получават стикер “Аз съм европеец”.
Самият премиер и председателят на Народното събрание Георги Пирински следобед ще вземат участие в националната кръгла маса за Съединението, организирана в панаира от клубовете “Съхрани българското”. Президентът Георги Първанов пък ще открие Балканиадата по конен спорт на базата в с. Войводиново.
Преди тържествената проверка вечерта, на площад “Джумаята”  членове на комитет “Родолюбие”  ще направят възстановка на събитията отпреди 123 години.  /БЛИЦ