Работи се усилено за дългосрочно решение за ТЕЦ "Марица изток 2". Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“ на „Дондуков“ 2.

„Точно преди една година имахме същата по характер среща и то по същите въпроси, но за съжаление без решение до момента.

И тогава се обединихме около мнението, а и аз винаги съм подкрепял и вашата теза, че комплексът „Марица изток” е важна част от нашата национална сигурност, защото той гарантира стабилност и автономност на нашата енергийна система”, каза Радев в началото на срещата.

„Винаги съм приветствал вашата активност и борбеност за отстояването на този интерес, но ако проследим хронологията на събитията, очаквах по-голяма активност и в рамките на миналата година, особено преди декември, когато на Съвета на ЕС предишният министър-председател прие пакета готов за 55 процента, където амбициите на ЕС за декарбоницзация се завишават драстично – от минус 40 рязко към минус 55% намаляване на емисиите на парникови газове, без ясни и адекватни мерки за подкрепа на България, защото ние сме, мога да кажа, най-засегната страна”, допълни той.

„Аз блокирах решението на Съвета на ЕС, но ние не може да блокираме до безкрай. Това няма как да стане. Трябва да положим максимум усилие, за да потърсим решение на това замитане на проблемите", заяви Радев.

„На базата на вашето искане за среща проведох среща с министъра на енергетиката. Той ще предложи краткосрочно решение, така че ТЕЦ "Марица изток 2" да продължи да работи и след 1 юли. Т

ова обаче си има и друга цена – знаете там каква е цената на социалната поносимост на това решение. Министерството на енергетиката работи усилено за дългосрочно решение.

Това все пак е служебно правителство, но то ще предложи, търсят се варианти”, каза още той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!