Европа е изправена на кръстопът, връщането към социалните корени е последният път към нейното спасение.Това каза на откриването на X-тия юбилеен конгрес на Конфедерация на труда „Подкрепа” президентът на синдиката Димитър Манолов, предаде агенция „Фокус“.

„Думичките „социална Европа“ за съжаление изчезнаха от лексиката и реалността. Бяха загърбени принципите, които навремето обединиха Европа - хората трябва да живеят добре, за да няма конфликти помежду си. Това за съжаление отдавна вече не е факт“, коментира Манолов.

Той посочи, че ЕС има своите много големи проблеми, отговорите на част от които ще търсим на европейските избори, които наближават. „Европа за съжаление е в един капан, от който трудно може да излезе. Европа до голяма степен осъзнава какви са проблемите ѝ, но големият проблем е, че решаването на тези проблеми зависи от тези, които са ги създали. Въпросът е в Европа ще се намерят ли силни лидер, които ще я поведат към решаването на нейните проблеми“, добави той.

Манолов посочи, че на тези европейски избори е много важно да изпратим своите най-добри представители в европейския парламент. По думите му КТ „Подкрепа” може да подкрепи някоя политическа сила, но едва ли ще стори това, конфедерацията може и ще призове всички български граждани да гласуват в тази кампания, тъй като тя е изключително важно.

Той добави, че КТ „Подкрепа” може да подкрепи някоя политическа сила, но едва ли ще го направи. Манолов отбеляза също, че Конфедерацията има възможност и да издигне и свой кандидат, независим, но това са въпроси, на които ще се търсят отговори. „Европа е изправена на кръстопът. Шансът на Европа да се върне към социалните си корени е последният път към нейното спасение. Надявам се мъдростта да надделее и Европа да се върне по нейния си път”, каза още председателят на КТ „Подкрепа”.