Президентът Румен Радев поздравява българската мюсюлманска общност по повод празника Курбан байрам, който настъпва днес. Той им пожелава здраве и дни, изпълнени с искрено разбирателство, удовлетворение и успехи.

Народът ни е показвал удивителната сила на своя дух, когато е поставял разбирателството между българите и обичта към България над кризите и различията, подчертава президентът.

Доказаната мъдрост и нравствената сила на българския народ ще продължават да са енергия за националното единство, достойнство и просперитет, отбелязва още в приветствието си към българските мюсюлмани държавният глава Румен Радев.

Мюсюлманите в България отбелязват своя празник Курбан байрам, наричан още Коч байрам.
Коч или теле колят по-заможните и раздават на бедните, за здраве и берекет.

По традиция преди да се заколи животното, най-възрастният мъж от семейството рано сутринта отива на джамия, за да се моли и кланя. След като се върне, чете първо молитвата и тогава коли животното.

Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 3 или 4 дни. От по-възрастните отново се иска прошка. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки, който има над определен брой овце, кози, крави, трябва да направи курбан. Този, който не отглежда животни за курбан, си купува, ако има възможност. Това се прави в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим.