Президентът Росен Плевнелиев заяви, че си запазва правото веднага след приключване на кръга от предварителни консултации да свика извънреден Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС), на който заедно с всички политически партии, законодателната и изпълнителната власт, да могат да се обединят около пътя, по който да се излезе от политическата криза, в която се намираме. Това стана ясно от изказването му по време на консултациите с лидера на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов.
Това беше първата от поредицата срещи с политическите сили, които държавният глава свиква заради гласуваната в сряда оставка на кабинета „Борисов“ 2, която бе подадена заради загубата на ГЕРБ на президентските избори. На срещата присъстваше и зам.-председателят на партията и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

В началото на консултациите Плевнелиев заяви, че като държавен глава ще положи всички усилия за достойно излизане от тази политическа криза, като в тези си действия ще се опира на здравата основа на Конституцията и на върховенството на правото и закона. По думите му в хода на консултациите ще бъдат обсъдени възможностите в съществуващото Народно събрание да бъде намерена друга формула за съставяне на правителство, но ако това не е възможно, да се набележат какви са потенциалните разумни дати или период за провеждане на избори, както и какви са важните и неотложни задачи пред парламента преди да се стигне до предсрочни парламентарни избори.

Източник: Фокус