За разлика от предишните заседания, за които мислихме, че са последни, но не бяхме сигурни, то сега със сигурност знаем, че е първо за новия кабинет.

Това обяви служебният премиер Димитър Главчев на старта на заседанието на Министерски съвет.

По думите му кабинетът "Главчев 2" се явява преход от кабинета "Главчев 1".

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"И предишното правителство си свърши добре работата. Промените в този кабинет са свързани много повече с оглед на успокояването на политическото напрежение, отколкото заради несвършена работа, които бяха дискутирани с разговори с президента Румен Радев", допълни Главчев, визирайки най-вече смяната на Калин Стоянов с Атанас Илков начело на МВР.

"Ще бъдем равно отдалечени от всички политически сили.

Да се надяваме, че те ще се концентрират погледа си върху политическата си кампания, а не в работата на Министерския съвет.

Този кабинет само можем да надградим, приоритетите са ни същите. 

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Основният ни приоритет е грижата за постигане на добрият живот на българите. Трябва да има честни избори и гражданите ще гласуват повече Това обаче зависи и от политическите послания на партиите", каза още той.

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Главчев допълни, че за изборите ще е добро решение да бъде назначен като координатор министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов, който, по думите му, той ще има добър диалог с ЦИК.

Изборът на кандидат за еврокомисар той определи като много трудно решение.

"Предстои да вземем това решение. Ще ви запозная със срещите с номинираните кандидати те са на изключително добро равнище. Партиите представиха добри кандидати и ще ни е трудно да вземем решение.  Ще представим кандидатури, които да отговарят на правилата. Срокът е днес, а процесът завършва с гласуване на европарламента", каза още Главчев.

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ