Българите в чужбина вече ще могат да гласуват и с префенреции. Това бе решено с гласуваните промени в Изборния кодекс. 

Така сънародниците ни ще могат да изразят предпочитанието си и за някой кандидат-депутат.

Предвижда се да има и отделен район "Чужбина" с номер 32. 

Изцяло машинно гласуване ще има в секциите с над 300 избиратели. Това решиха депутатите с гласуването на второ четене на промените в Изборния кодекс. 115 депутати гласуваха „за“, 72-ма бяха против, а други 32-ма се въздържаха.

Изключения все пак ще има и те са предвидени в на чл. 212 ал. 5 от Изборния кодекс.

“Машинно гласуване не се произвежда в избирателни секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме и в избирателни секции извън страната”, гласи текстът.

С други промени в ИК се позволи разпускането на сегашната Централна избирателна комисия (ЦИК) и гласуването на нов състав по правила, утвърдени от президента. 

Депутатите отхвърлиха да има гласуване по пощата.

Текстът предвиждаше на първите избори за народни представители след влизането в сила на този закон, ЦИК, ако е възможно, да организира съвместно с Министерство на външните работи гласуване по пощата извън страната за избиратели с настоящ адрес в държава, в която се гласува по пощата.